Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör dokumentärfilm om spökprästgården

Prästgården i Borgvattnet upphör aldrig att fascinera. I dagarna pågår inspelning av en ny dokumentärfilm om spökerierna där.

Filmen heter "Borgvattnet", kort och gott, och filmteamet består av sex förstaårselever på filmproducentprogrammet vid Högskolan Väst i Trollhättan. Tillsammans ska de sova i spökprästgården i natt, och i en 30 minuter lång film ska de sedan redovisa sina upplevelser.

Två av dem säger sig vara väldigt öppna och mottagliga för övernaturliga fenomen, två är renodlade skeptiker och två ganska neutrala. Men samtliga är mycket nyfikna och förväntansfulla inför vad de ska få vara med om. På vägen upp till Borgvattnet har de bland annat träffat mediet Birgitta Werner från Östersund, som gett dem lite tips om hur de ska göra sig mottagliga för budskap från andra sidan.

Fast huruvida de verkligen får kontakt eller inte är inte så viktigt, säger de. Den film de ska göra handlar egentligen inte så mycket om spöken, utan mer om människor som tror respektive inte tror.

– Hur kommer det sig att gamla myter och skrönor lever kvar så starkt i Sverige i dag? Och vad händer med oss själva när vi faktiskt tillbringar en natt i spökhuset? Det är det vi vill skildra, säger Markus Bohman, idégivare till filmen och teamets talesman.

Markus är den ende av de sex som besökt spökprästgården tidigare.

– Det går inte att veta hur man kommer att reagera förrän man är där och mörkret faller, säger han.

Själv varken såg eller hörde han några spöken, men hade däremot en väldigt obehaglig upplevelse av ett av rummen, som gjorde honom rädd och illamående.

– I det rummet hade jag inte gått in och lagt mig om jag så hade fått 100 000 kronor, säger han.

Den 31 maj har filmen "Borgvattnet" premiär på Saga bio i Trollhättan. Känner filmteamet sig nöjda med resultatet har de planer på att försöka få den visad både i tv och på olika filmfestivaler.

Åsa Eriksson Ahnfelt