Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De globaliserade bären - del 4: En bärbransch i förändring

Artikel 4 av 4
De globaliserade bären
Visa alla artiklar

Det är sommarens sista dagar, hösten står för dörren. Vardagen är igång igen för de allra flesta. Men i Norrlands skogar pågår samma febrila sökande efter bär som tidigare under sommaren.

För de thailändska plockarna är det drygt en månad kvar av bärsäsongen. Och det börjar bli bråttom. Förra årets torka och årets kyla i början av säsongen har ställt till det. Mycket blåbärsris har torkat sönder och de kyliga majnätterna gjorde att pollineringen inte kom igång som den skulle och karten föll av.

Niyom Sonsang från nordöstra Thailand har varit i Sverige och plockat bär sju säsonger. För SVT Gävleborg berättar han att det aldrig varit så svårt att hitta bär som nu.

Lägg därtill att ett rekordstort antal personer har ansökt om och beviljats arbetsintyg av Migrationsverket för att plocka bär i år. I regel är de alla från Thailands nordöstra delar och arbetar i Sverige genom Thailändska bemanningsföretag som i sin tur hyrs in av svenska bärföretag.

Men bären i de svenska skogarna går inte att flytta på. Då kommer den lågavlönade arbetskraften hit istället. Med förhoppning om stora vinster.

Färre bär och fler bärplockare i skogarna, det är ingen bra ekvation för dem som hoppas göra en god vinst. Många är oroliga för att inte tjäna ihop till de skulder de har tagit för att kunna genomföra resan. För Niyom Sonsang handlar det om cirka 35 000 kronor vilket motsvarar 1,5 ton plockade blåbär.

Samtidigt har fackförbundet Kommunal, vars kollektivavtal innebär en garantilön för de thailändska plockarna på 21 533 kronor per månad, fått indikationer på att många thailändska plockare inte känner till sina rättigheter. En rapport från Delmi visar att nästan varannan bärplockare tycks ha fått möjlighet att förhandla bort garantilönen till förmån för ackordslön.

Det är få branscher där hela råvarukedjan så tydligt går att följa som bärbranschen. Jämför exempelvis med textilbranschen där större delen av råvarukedjan har flyttat till låglöneländer.

Men bären i de svenska skogarna går inte att flytta på. Då kommer den lågavlönade arbetskraften hit istället. Med förhoppning om stora vinster. Ibland infrias de, ibland inte. Det är trots allt en notoriskt otrygg bransch, både vad gäller ständigt förändrat marknadspris och tillgång till bär i skogarna.

Svenska regeringen, fackförbund och livsmedelsbranschen har ansträngt sig hårt för att komma till rätta med problemet av exploatering av billig arbetskraft inom bärbranschen. Men ännu står den enskilda bärplockaren och bär den stora ekonomiska risken.

Större krav på transparens vad gäller de Thailändska bemanningsföretagens avgifter till bärplockarna skulle minska risken att bärplockarna luras på kostnader.

Så hur bör branschen utvecklas?

Det största och mest avgörande steget har varit kollektivavtalet med Kommunal, men uppenbarligen finns det brister i informationsarbetet gentemot bärplockarna. Större krav på transparens vad gäller de Thailändska bemanningsföretagens avgifter till bärplockarna skulle minska risken att bärplockarna luras på kostnader.

Därtill kommer frågan om beskattning av arbetskraft. Idag beskattas inte personer anställda av utländska företag, om de jobbar i Sverige i mindre än 183 dagar under ett år. De utländska företagen behöver heller inte betala någon arbetsgivaravgift.

Men regeringen har lagt fram ett förslag som innebär att även utländsk arbetskraft som utför arbete för svenska uppdragsgivare ska betala skatt här, likväl som de utländska företagen ska betala arbetsgivaravgift. Förslaget väntas träda i kraft vid årsskiftet.

Bärbranschen är allt annat än nöjd då det kommer ha en omedelbar effekt på bärpriset. Det kommer bli svårare att konkurrera med billiga bär på världsmarknaden, menar de. Det är stor chans att de thailändska bärplockarna åker till Finland istället som fortfarande har skattefri bärplockning.

Kanske kommer vi inom kort se en förändrad bärbransch.

Alldeles oavsett vet vi en sak: de svenska bären är mycket eftertraktade på världsmarknaden. Det är en naturresurs som behöver uppvärderas och inte ges bort gratis till utländska företag som hittills inte ens behöver betala skatt eller arbetsgivaravgift i Sverige.

Och vem det än är som plockar bären ska de ha rimlig ersättning och drägliga arbetsvillkor.