Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger smal musik en plats i tv

/
  • Kristian Luuk och Per Sinding-Larsen har kul ihop även utanför jobbet. De delar samma humor. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

De har mycket gemensamt, men tv-profilerna Kristian Luuk och Per Sinding-Larsen har aldrig jobbat ihop. Förrän nu, i SVT:s nya musikprogram ”Popcirkus”.

Annons

Det är två rutinerade tv-rävar som tar emot i SVT-huset på Gärdet i Stockholm, ett par dagar före premiärprogrammet av ”Popcirkus”. De har precis provat ut sina scenkostymer. Nu ser de ivriga ut.

– Jag kan bara prata för mig själv, men jag skulle tro att det är alla programledares dröm att få göra det här. Jag har själv bollat runt idén i tio år. Så plötsligt föll det på plats, säger Kristian Luuk.

Per Sinding-Larsen nickar instämmande.

– Vi fick två nya chefer som förstod att vi måste ta hand om den andra musiken också. Inte bara Melodifestivalkulturen, utan även den livescen som blommat upp i skuggan av nedladdningskrisen, säger han.

De snudd på jämnåriga programledarna, som även umgås privat, är sprungna ur samma tv-skola. De började båda på den hippa kanalen ZTV i början av 90-talet, och har sedan avancerat till SVT via en rad andra arbetsgivare och projekt.

– Våra vägar har verkligen studsat mot varandra under åren, men vi har aldrig jobbat konkret ihop. Nu känns det klockrent. Det är fantastiskt kul att komma nära Pers värld, säger Kristian Luuk.

Han beskriver sin nye vapendragare som ett levande lexikon, som kan berätta långa historier om varenda rockgitarrist som gått i ett par boots. Per Sinding-Larsen invänder inte mot redogörelsen, men värjer sig mot att han skulle vara den ende nörden i duon.

– Kristian underskattar sig själv, han har också ett väldigt starkt musikintresse. Jag vill minnas att han under sin tid som chef på tidningen Ultra släppte igenom den ena pyttelilla musikvinkeln efter den andra och skrev tipslistor med sina favoritskivor, säger han.

Musiken i ”Popcirkus” ligger långt från de treminutersschlagers som Kristian Luuk automatiskt tog farväl från när han i höstas tackade nej till att leda Melodifestivalen för tredje året i följd. Vitsen med programmet är att låta popartister i ropet, men också musiker som är på väg att bli något, komma till tals.

– Under mina nio år med ”Sen kväll med Luuk” presenterade vi väldigt många nya band. Det är en värld som jag har saknat lite.

Artisterna som medverkar spelar tre låtar var. De direktsända framträdandena från Debaser Medis scener varvas med intervjuer, reportageinslag om musikbranschen och lite lek.

”Popcirkus” har jämförts med ”Måndagsbörsen”, som sändes live från Hamburger Börs i SVT i början av 80-talet, men programmen har olikheter.

– Musikbörsen var mycket mer än musik, man kunde se Jonas Hallberg intervjua Leif GW Persson om en bok. Så kommer vi inte ha det, här är allt musikrelaterat, säger Kristian Luuk.

Mer läsning

Annons