Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ger fingret åt Putin

De är inte amerikanska agenter. De är vanliga skolungdomar som just nu skapar en debattvåg som rullar över hela världen.

I Ryssland kan man bli torterad om man öppet medger att man är gay. Exemplen är många och när Ryssland i somras röstade igenom en ny antigay-lag som bland annat innebär att propaganda för icke-traditionella sexuella relationer riktad mot underåriga förbjuds, blev det knappast enklare att leva som hbt-person i landet.

Alee Farrohi, lärare på Storsjögymnasiet i Östersund, hade en idé – en tanke – att göra något åt saken.

Och resultatet blev kampanjen Fuck you Putin som redan har närmare 1700 följare på Facebook. Bakom projektet står: Isac Holmgren, Frida Rönning, Miranda Olsson, Tanja Berkö, Mats Pettersson, Mattias Kågström och Philip Lundgren.

– Fuck you är i sig provocerande. Det är starka ord, men vi tar också ett starkt avstånd från det som händer i Ryssland. Kampanjen är inte emot Putin personligen eller ryska folket, den är emot politiken och systemet, säger Alee Farrohi.

Uppmaningen är att alla som är för medmänsklighet och mot tortyr och kärleksförbud, den 23 januari ska ta en bild på sig själv med ett stort långfinger.

Vad är målet med kampanjen?

– Att väcka uppmärksamhet och visa vad vi tycker, säger Mattias Kågström.

– Just nu börjar OS. Nu när Ryssland redan har media på sig inför OS känns det givet att vi börjar där, säger Tanja Berkö.

Vad kan lilla Östersund och er lilla grupp göra för skillnad?

– Tydligen kan vi göra rätt mycket. Vi har redan folk från hela världen med oss i kampanjen, säger Tanja Berkö.

Men det är inte alla som gillar kampanjen.

– Det finns folk som tror att vi är amerikanska agenter. Det är få som vet att det är elever i Östersund, säger Isac Holmgren och fortsätter:

– Det handlar inte om vad Putin tycker. Det handlar om att upplysa andar i världen att så här ser det ut i Ryssland.