Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ger bygden nytt liv

Från det tätbefolkade Holland till en butik i Borgvattnet. Familjen van Munster är inne på sitt livs resa och utmaning.

Annons

När Edward van Munster fick drömma fritt om framtiden så sa han att han skulle bli skoghuggare i Skandinavien.

Sedan i september är han butiksinnehavare i Borgvattnet. Sonen Thijs har också följt med från Holland och resten av familjen väntas anlända i en snar framtid, just nu bor de i staden Amersfoort.

Tankarna att flytta till Sverige hade familjen van Munster haft sedan 2008. Många emigrantmässor i hemlandet Holland besöktes och planer gjordes upp. Sedan kom finanskrisen 2008 och grusade dem.

– Jag ville starta upp redan i år, säger Edward van Munster, annars var jag rädd att det aldrig skulle bli av.

I april fick Edward höra talas om att butiken i Borgvattnet var till salu och de reste hit i juni för att se den själva.

– Vi blev förälskade i byn när vi kom hit, säger Thijs van Munster. För mig är det fantastiskt med naturen och med tystnaden. I stora städer syns man inte men här känner jag alla redan.

Fantastiskt tycker också byborna i Borgvattnet det är att få ha både affären och den intilliggande macken kvar.

– Det kommer bli utmanande att driva affären och lära oss svenska, säger Edward van Munster. Men när vi kommit i gång ordentligt så har vi flera andra planer som vi vill förverkliga.