Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ger bygden nytt liv

Från det tätbefolkade Holland till en butik i Borgvattnet. Familjen van Munster är inne på sitt livs resa och utmaning.

När Edward van Munster fick drömma fritt om framtiden så sa han att han skulle bli skoghuggare i Skandinavien.

Sedan i september är han butiksinnehavare i Borgvattnet. Sonen Thijs har också följt med från Holland och resten av familjen väntas anlända i en snar framtid, just nu bor de i staden Amersfoort.

Tankarna att flytta till Sverige hade familjen van Munster haft sedan 2008. Många emigrantmässor i hemlandet Holland besöktes och planer gjordes upp. Sedan kom finanskrisen 2008 och grusade dem.

– Jag ville starta upp redan i år, säger Edward van Munster, annars var jag rädd att det aldrig skulle bli av.

I april fick Edward höra talas om att butiken i Borgvattnet var till salu och de reste hit i juni för att se den själva.

– Vi blev förälskade i byn när vi kom hit, säger Thijs van Munster. För mig är det fantastiskt med naturen och med tystnaden. I stora städer syns man inte men här känner jag alla redan.

Fantastiskt tycker också byborna i Borgvattnet det är att få ha både affären och den intilliggande macken kvar.

– Det kommer bli utmanande att driva affären och lära oss svenska, säger Edward van Munster. Men när vi kommit i gång ordentligt så har vi flera andra planer som vi vill förverkliga.