Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gamla takterna sitter i

Gösta Unefäldt

Tre Böcker

När jag började läsa Gösta Unefäldts böcker för ganska många år sedan fick jag för mig att han var polis. Kommissarie kanske, som en förlaga till Gustav Jörgensson inom Strömstadspolisen. Men så är inte fallet. Han har varit lärare, rektor och skolchef i Strömstad. Dessutom har han hunnit med en diger bokutgivning och erhållit många olika prestigefyllda utmärkelser för sitt författarskap.

Den senaste romanen som jag håller i handen är hans sextonde om poliserna i Strömstad och fast han är närmare 90-årsstrecket än -80 så verkar skrivarådran inte vara sinande på något sätt.

Nu har poliskommissarie Nils Gryt och polischefen Gustav Jörgensson gått i pension och trivs som fisken i vattnet med att vara lediga och lägga nät under det traditionella sikfisket i november. Men denna gång dyker det upp en obehaglig överraskning, en kropp inlindad i ett nät.

Nils Gryt som är ett vandrande uppslagsverk över personer i trakten kommer förstås på vem den döde är och Jörgensson rapporterar raskt till sin efterträdare, Bo Kronborg, vars sambo, Pernilla Bitén, chef för utredningsavdelningen får ta hand om fallet. Kronborg balanserar för det mesta på slak lina i sitt förhållande Pernilla som har problem med att ta order av honom. Hon gillar inte att han lägger sig i olika utredningar vilket han gärna vill göra. De gamla takterna sitter i och han tycker inte att det är så kul att ha blivit administratör.

Evald Larsson finns förstås med och lyckas klanta till saker lite lagom, annars vore han inte Evald.

Jag noterar tacksamt att handlingen, trots ett par döda personer, är välgörande fri från frosseri i överdrivet våld och blod - det som många kriminalförfattare ibland verkar tro är det mest väsentliga. Här är det lite spritsmuggel och ett par döda kroppar – alldeles lagom spännande – och mycket välskrivet.