Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fyller 70 kyrkor i länet med talande tystnad

Nu börjar den ta form, sommarens stora kulturhappening i länets kyrkor. Den 25 juli klockan 17.00 är förhoppningen att 25 000 människor ska samlas för att tillsammans njuta av lugn och tystnad.

Rolf Anderzon och Kajsa Willemark, kulturella mångsysslare med gamla skolan i Hackås som fast punkt i tillvaron, kläckte idén med en länsomfattande manifestation för tystnaden. En tystnad som inte nödvändigtvis är ljudlös, utan innefattar det mesta som kan ge människor ro och stillhet.

I 70 kyrkor runt om i länet organiseras kulturprogram den 25 juli. Det blir konstutställningar, poesiuppläsningar, sång, musik, dans, teater och mycket annat.

Och hur kom ni fram till just 70 kyrkor?

– Vi har valt ut en kyrka i var och en av länets 65 församlingar, utom i Östersund där både gamla och nya kyrkan får vara med och Frostviken, där vi förutom kyrkan i Gäddede ville ha med Vikens kapell. Dessutom tillkommer tre samiska kapell, förklarar Rolf och Kajsa.

Utöver kulturprogrammen den 25 juli omfattar projektet en bok, som de båda skriver tillsammans. ”Själars boningar” heter boken, och i den presenteras alla de 70 kyrkorna i ord och bild. Kajsa skriver och Rolf fotograferar.

När LT träffar dem har de besökt 69 av kyrkorna och är på väg till den sjuttionde.

– Tåsjö kyrka har varit stängd för renovering, men nu har den öppnat igen så nu ska vi dit.

Bokens huvudinnehåll blir inte någon faktaspäckad dokumentation av de olika byggnaderna. Kajsa och Rolf är mer ute efter att förmedla en personlig upplevelse av kyrkorummen.

– Det låter kanske konstigt, men var och en av de 70 kyrkorna har något eget att komma med, bara man är öppen och beredd att ta emot, säger Kajsa.

– Jag betraktar mig inte som troende, men stunderna som vi tillbringat i kyrkorna har alltid gett något positivt. Axlarna åker ner, liksom.

Hela projektet stöttas av Härnösands stift, och i höstas fick Rolf och Kajsa Svenska kyrkans kulturstipendium för sitt initiativ.

– Stiftets stöd är ovärderligt, men vi upplever att det gått lite trögt att få ut information till alla församlingar om vad som är på gång. Eller också är det inom församlingarna som informationen klickar, säger Rolf.

– Egentligen ställer vi inga andra krav än att få en kontaktperson i varje församling och att kyrkan ska vara upplåst den aktuella dagen, men naturligtvis är det roligt när församlingarna engagerar sig och vill hjälpa till.

Rolf och Kajsa nämner Södra Jämtlands kyrkliga samfällighet, som omfattar bland annat Myssjö, Ovikens, Bergs och Åsarne församlingar, som ett bra exempel:

– Där har man förstått att kyrkan kan ha glädje av det här och till och med tillsatt en speciell person att jobba med det.

Officiell projektägare för manifestationen den 25 juli är Länskulturen, utan vars stöd projektet knappast vore möjligt. Länsstyrelsen stöttar också, och har gjort manifestationen till en del av Jämtlands läns 200-årsfirande. Jämtland-Härjedalen Turism har däremot ställt sig ganska kallsinniga.

I dagsläget finns det två miljoner kronor i potten, men enligt Rolf och Kajsa räcker det inte.

– Vi kommer att försöka få stöd från länets näringsliv också. Så fort vi får tid...

Hur mycket arbete som skulle behövas för att genomföra deras idé förstod de förstås inte när de satte igång:

– Hade vi vetat det så hade vi nog inte ens försökt, skrattar Rolf.

I dagarna börjar de lägga det stora pussel som det innebär att bestämma vilken kulturarbetare som ska vara i vilken kyrka.

– Vi har skickat massor av mejl, och många har tackat ja direkt medan andra behövt fundera lite längre.

En annan fråga som återstår att lösa är hur hela happeningen ska dokumenteras.

– Visserligen är det en av poängerna att allt sker samtidigt, ”här och nu”, men vi vill ändå att så mycket som möjligt ska förevigas. Filmpoolen planerar att utlysa en filmtävling, men vi hoppas också att folk som kommer vill hjälpa till att fotografera och filma – kanske med sina mobiltelefoner. Om de skickar in sitt material till oss kan vi lägga ut det på projektet hemsida sen.