Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De försvunna tavlorna förmodligen inte stulna

Vid en inventering av Arméns tekniska skola, ATS, 2005 visade det sig att tolv konstverk var försvunna. Verken kan ha varit borta i 20 år innan förlusten upptäcktes.
– Vi vet inte alls när de kom bort. De kan ha varit försvunna under en mycket lång tid, säger Per-Martin Edström, som då var projektledare för avvecklingen av ATS.

Annons

Som LT berättade i går tillhörde de försvunna konstverken Statens konstråd. Tavlorna var bara utlånade till ATS och skulle lämnas tillbaka när skolan lades ner. Men då var tolv av tavlorna förvunna. Per-Martin Edström tror inte att de har blivit stulna vid något inbrott.

– Det kan vara någon som jobbade på ATS som tyckte att tavlorna var skräp och slängde dem. Det kan också vara så att någon har tagit med tavlorna till nästa tjänst och varit omedvetna om att de tillhör Statens konstråd, säger han.

Per-Martin Edström vet inte hur mycket tavlorna som har försvunnit från ATS kan vara värda. Men bara de senaste åren har 162 statliga konstverk anmälts stulna och alla verken värderas sammanlagt till 3,2 miljoner kronor.

Det är oklart när tavlorna från ATS försvann. Vid polisanmälan angavs brottstidpunkten till någon gång mellan 1984 och 2005. En polisanmälan upprättades eftersom det rörde sig om statlig egendom. Direktiven från Statens konstråd är att all försvunnen konst ska anmälas.

– Även om det inte är oegentligt gjorde vi en anmälan. Det måste vi göra annars skulle det bli anarki i hela systemet, säger Per-Martin Edström.

Han vill också uppmana dem som hittar en tavla från ATS hemma att återlämna den till Statens konstråd.

Mer läsning

Annons