Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De föredrog 18 mil stränder framför en tysk damm

De byter ett trångt och hektiskt storstadstyskland för ett liv i Norrnäs i utkanten av Rossön. Villan i Langenfeld och jobben på bilfirmorna Mazda och Ford får stå tillbaka till förmån för ett gult hus med tillhörande liten sportstuga, bakstuga, gammal ladugård, totalt 25 hektar mark och sjöutsikt – och framför allt lugn och ro.

Jens Knels och Beate Spaethe träffades för fem år sedan och har båda länge haft en önskan om att flytta från sitt hemland. Något som låter drastiskt och nästan tragiskt för en utomstående. Men när de börjar förklara låter det bara helt naturligt.

– I Tyskland har grannen synpunkter på hur du sköter din gräsmatta, säger Jens.

– Och vill man fiska måste man vara med i en fiskeförening. Då finns det små dammar med stängsel dit medlemmarna får komma vid bestämda tider och vid dessa tider är det fullt med folk som står där med sina fiskespön.

I Norrnäs har de sjön bara några meter utanför köksfönstret. Och kring hela Rossön finns sammanlagt 18 mil stränder.

Jens och Beate bor än så länge i Langenfeld, en stad med cirka 60 000 invånare. Och bara cirka två mil åt vardera norr och söder ligger Düsseldorf och Köln, två städer med en halv respektive en miljon invånare.

Med andra ord är det tätt mellan husen och invånarna där.

Nu ska de flytta till Norrnäs, Rossön, som om man blickar två mil åt vardera nordväst och sydost, har Hoting respektive Backe som grannsamhällen. Lite grovt kan man där få ihop cirka 3 000 invånare.

Det var denna del av norra Jämtland som de föll för.

– Vi har rest och sett så mycket av Sverige och tycker att den här regionen har så pass mycket utvecklingspotential både för turism och för folk som vill flytta hit, säger de.

De har tidigare betat av Småland, Värmland och Dalarna men när de kom till Jämtland föll de direkt för landskapet. De började göra eftersökningar på internet, kolla olika fastighetssajter. De hittade några tänkbara objekt och började höra sig för. I den vevan fick de kontakt med Christoph Müller, inflyttad tysk som bor i Hällvattnet söder om Rossön och som i dag jobbar åt Rossöns samhälls- och företagarförening med just inflyttarservice.

Kontakter knöts och information utbyttes och snart kom Jens och Beate till Rossön på besök. Och då var Christoph tillsammans med byns starka profiler Pål Jansson, ordförande i samhälls- och företagarföreningen, samt Steiner Mårtensson, som driver projektet med Lesjöns fiskecamp, inte sena med att visa klassisk gästvänlighet för att marknadsföra sin hembygd.

– Det var inte minst det som gjorde att vi bestämde oss för Rossön, säger Jens och Beate, och berättar om hur Steiner tog med dem runt och visade utsikten från Bölesberget, tog dem på fisketur i Rörströmsälven och tog dem på båttur så de kunde få se sitt hus i månskenet.

Nu ska villan i Tyskland säljas och affären kring gården i Norrnäs är redan klar. Till sommaren lämnar Jens sitt jobb som säljchef på en bilaffär som säljer Mazda och Beate lämnar jobbet på en Fordaffär där hon har skött billeveranser. Och i september går det sista flyttlasset från Langenfeld.

I Norrnäs planerar de att växa långsamt, till en början leva på gården och sparade pengar. Sen kan även tänka sig att jobba med turism, exempelvis med marknadsföring av sin nya hembygd.

Både Jens och Beate har vuxna barn hemma i Tyskland, Jens har en son och en dotter och Beate har en dotter.

Men ingen av dessa ser föräldrarnas flytt till norr som något skrämmande.

– De är så gamla så de klarar sig själva och vi kan hålla kontakt med telefon, internet och videosamtal. Dessutom har många redan ”hotat” med att komma hit”, säger Beate.