Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flyttade från tryggheten i Tyskland till ett liv i Nyhamn

Jenniffer Bennoit och Andreas Bold från sydvästra Tyskland flyttade på vinst och förlust till sommarhuset i Nyhamn. Efter två år vet de att det var rätt beslut.

– Vi trivs och här blir vi kvar, säger Andreas Bold.

Antalet invånare i Strömsund har minskat med 25 procent på drygt 25 år. Det är var fjärde invånare. Men det finns de som väljer att flytta mot strömmen.

Jenniffer Bennoit och Andreas Bold är två av dem.

I ett vitt litet hus med en vidunderlig utsikt över Flåsjön i den lilla byn Nyhamn, fyra mil norr om Strömsund, bor Jenniffer Bennoit och Andreas Bold från Tyskland. De är två av byns sex permanenta invånare.

Efter att semestrat i Sverige flera gånger, främst runt Vänern och Vättern, besökte de Flåsjöns camping 2009 och blev tagen av den jämtländska naturen. Året efter fick de veta att ett hus i området var till salu och slog till.

– Det var billigt, låg alldeles vid en sjö och mitt i naturen, säger Andreas Bold.

Beslutet att flytta permanent från byn Jettenbach i närheten av Kaiserslautern, var inte svårt att fatta för Jenniffer och Andreas.

– Vi behövde en ny utmaning, säger Jenniffer.

De sade upp sig från sina jobb som skolkurator respektive elektriker och flyttade in i sitt nya hem veckan innan midsommar 2011. Ingen av dem hade då några nya jobb på gång.

Deras respektive familjer och kompisar stödde deras beslut, även om några av dem undrade vad de skulle upp till kylan att göra.

Och när hösten och vintern kom funderade de också över varför de hade flyttat upp.

– Det var svårt första vintern. Det var mörkt och kallt, ingen av oss hade arbete och det var mycket jobb med huset. Allt det här var påfrestande för vår relation, säger Jenniffer.

– Men vi kände båda att vi klarar det här, säger Andreas.

I Strömsund läste båda svenska på SFI och gjorde språkpraktik i tre månader.

Andreas gjorde sin praktik på ett elektrikerföretag i centrala Strömsund som sedan övergick i anställning.

– Det var jobbigt med språket i början och sedan trodde vi att det skulle vara lätt att flytta inom EU, men det var väldigt mycket pappersarbete, säger Jenniffer

– Vi fick mycket hjälp från Cathrine Reinemyr på "Livet på landet". Hon trodde på oss och hjälpte mig också med en meritförteckning. Men jobbet fick jag söka själv, berättar Jenniffer, som i februari 2012 fick anställning i integrationsprojektet Begripligt hela vägen och jobbar med flyktingbarn som har kommit till Sverige som kvotflyktingar.

Om det var jobbigt i början så finns det i dag inga tvivel om att det var rätt beslut att flytta.

– Nej, vi blir kvar. Vi trivs med naturen och människorna. Det tog tid att bli accepterad och vi upplever att folk inte är lika öppna här som i Tyskland. Men efter nästan två år börjar vi hitta vår plats.

I sitt arbete träffar Jenniffer många flyktingar och det får henne att reflektera över sin egen situation.

– Jag märker ett visst motstånd till att det kommer flyktingar hit till Strömsund. Andreas och jag har fått ett fint mottagande, men vad är skillnaden mellan oss och dem? Alla måste få en chans, säger Jenniffer.