Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flydde för att få frihet

Han blev kär i fel kvinna och blev tvungen att fly. Han var näst på tur att bli dödad i familjen. Hon skulle bli tvungen att göra militärtjänstgöring och han ville starta ett nytt liv utan rasism.
Det här är Said, Zaher, Rita och Reza, då ensamkommande flyktingbarn i dag fyra ungdomar som fått frihet.

Annons

Demokrati, ett styre som låter sitt folk vara med och bestämma och där det finns rättigheter men också skyldigheter existerade inte i de länderna som Said Ali, Zaher Kazemi, Rita Tesfaldet eller Reza Akhlagni kommer ifrån.

– Det finns odemokratiska länder och demokrati är mer än bara partipolitik. Vi vill ta tillvara på de människor som vet hur det är att leva i länder utan demokrati, säger Camilla Göransson, ämnesansvarig i samhällskunskap.

Så under torsdagen och fredagen har skolan Demokratidagar där berättelser som Said, Zaher, Rita och Reza har upplevt tar demokratin till en helt ny nivå. För mellan två och tre år sedan kom fyra ungdomar, helt ensamma, till Sverige för allra första gången i sina liv. De hade flytt från länder där de riskerade att bli dödade eller att få leva under fattigdom och regimers styre.

– Jag ville få en framtid, jag ville ha en utbildning. I Iran tycker man inte om afghaner. I mataffären kunde jag stå helt själv i kön. Men så fort det kom in iranier så knuffade de bort mig och sa att jag skulle åka tillbaka dit jag kom ifrån, säger Reza Akhlagni.

Utan att veta att Sverige och till slut Östersund skulle bli hans mål flydde han mot Europa.

Vid ungefär samma tid flydde Rita Tesfaldet från Eritrea. Hon hann gå i skolan i tio år.

– Elfte året skulle jag bli tvungen att göra militärtjänstgöring. Jag ville inte det. jag visste inte var Sverige låg, men jag flydde för jag hade ingen frihet.

De fyra ungdomarna lämnade sina länder, sin familj och allt som de kände till. De berättar om hur de gömt sig under frukt för att undkomma poliser och militärer, hur de haft vänner som dött under flykten och hur rädslan över att riskera att bli tillbakaskickade hela tiden funnits där.

Zaher Kazemi flydde från Afghanistan, hans pappa, morbro och farbror hade blivit dödade och de var hela tiden rädda för talibaner. Han flydde först till Pakistan, sen till Iran och så till Turkiet och paddlade sen i en gummibåt till Grekland.

– Vid ett tillfälle blev vi stoppade av polis. Polisen sköt en kvinna som satt precis bredvid mig. Efteråt upptäckte jag att det hade blivit ett kulhål på en säck som jag satt på, säger han.

– Jag vill bara säga att ingen vill lämna sitt land, ingen gör det som man inte måste, säger Said Ali.

Hans lott blev att han blev kär i fel tjej. De tillhörde olika folkgrupper där de bodde i Afghanistan. Det blev han biljett till flykt.

– Jag var kär i en tjej som tillhörde en annan folkgrupp än mig. När hennes pappa fick veta det dödade han henne sedan min pappa och sen försökte han döda mig. Jag flydde, säger han.

Vad vill ni säga till de svenskar som inte tycker om att ni kommit hit, som misstror er?

– Vi skulle inte komma hit om vi inte hade problem i våra hemländer, vi skulle inte vilja lämna allt vi hade, säger Rita.