Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flesta i fartkamerorna slipper böter

Nästan 2 000 bilister i länet fastnar i fartkamerorna varje år – men de flesta slipper böter. Bara ungefär 35 procent lagförs för fortkörning.

Annons

Sedan 2008 och fram till oktober i år har totalt 12 202 bilister fastnat i fartkamerorna som sitter uppsatta längs E14 mellan Pilgrimstad och Mörsil. Men speciellt många böteslappar för fortkörning skrivs inte ut. Generellt över hela landet får 35 procent av de som fastnar i kamerorna böta.

– Avvikelsen är försumbar, säger Anders Drugge på rikspolisstyrelsen.

Att inte fler får betala böter beror ofta på yttre omständigheter som regn, snö och smuts på vindrutan. När nu 700 kameror byts ut är syftet att få så bra bilder som möjligt.

– Syftet är inte i första hand att maximera antalet ordningsböter. Syftet är att hastighetssäkra sträckorna med så få utfärdade böter som möjligt. Men när vi väl aktiverar kamerorna, då vill vi att det ska bli så bra bilder som omständigheterna tillåter, säger Anders Drugge.

Fram till oktober i år hade 1 991 fortkörare registrerats av fartkamerorna på E14. De flesta av dem körde på E14 mellan Ås och Mörsil.