Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flesta har tillgång till den vård de behöver

Överlevnaden för dem som drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar i landet har förbättras.

Så är det också för vårt län, även om förbättringen i vissa fall ser ut att gå mer långsamt.

Det visar Sveriges kommuner och landsting, SKL, i den nationella rapporten Öppna jämförelser som publicerads under tisdagen.

Här redovisas även resultatet av Vårdbarometern för 2012. Det är en mätning av svenska folkets attityder till hälso- och sjukvården.

80 procent i riket anser att de har tillgång till den sjukvård de behöver. I vårt län ligger resultatet för landstinget på 81 procent.

"Attitydundersökningen visar att förtroendet för vårdcentralerna har ökat jämfört med året innan. Andelen som har svarat att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för vården på vårdcentralerna är 66 procent. Svaren om förtroendet för vården på sjukhus ligger oförändrat på 73 procent, däremot finns stora skillnader mellan landstingen, från 64 till 81 procent", skriver SKL i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande beskriver vårdstrategen Anna Kerstin Lejonklou att det i hela landet har bedrivits ett intensivt arbete för att minska antibiotikaförskrivningen.

I Öppna jämförelser pekar de på att det fortfarande är en bit kvar innan målet nås, men det har skett en lite minskning mellan åren 2011 och 2012 och antalet recept har minskat i samtliga landsting.

Men det finns regionala skillnader. Västerbotten är bäst i klassen tätt följt av Jämtland. Stockholms läns landsting har den högsta förskrivningen av antibiotika.

När det gäller resultatet av läkemedelsbehandling av äldre får länet också bättre resultat än övriga landet.

Rapporten visar att resultaten av behandlingsinsatserna blir bättre för flera folkhälsosjukdomar som stroke, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. För diabetes, som runt 450 000 personer i Sverige har, är resultaten mer blandade. Till exempel förefaller omkring 40 procent av patienterna som behandlas för högt blodtryck och förhöjda blodfetter vara underbehandlade.

"Risken för hjärt- och kärlsjukdomar är dubbelt eller tre gånger så stor för diabetiker, och högt blodtryck och förhöjda blodfetter är några av riskfaktorerna", säger Birgitta Lindelius, utredare på Socialstyrelsen och tillägger att det finns en stor förbättringspotential i alla landsting.

Dessutom visar rapporten att antalet operationer på grund av svår fetma har ökat betydligt. I början av 2000-talet gjordes 700-800 per år. År 2011 gjordes drygt 8 300 operationer i landet, tre av fyra som genomgår en operation på grund av fetma är kvinnor.