Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får pris för sin kamratskap

Kastalskolan i Brunflo belönas med 25 000 kronor och utmärkelsen Årets Friendsprestation 2010 för sina antimobbningsinsatser.

I torsdags delades ett stipendium på 25 000 kronor ut till Kastalskolan för deras insatser mot mobbning. Skolan har utsetts till årets Friendsprestation 2010 i kategorin årskurs sju till nio och priset delades ut av Swedbank och Friends i samband med Friendsdagen på Skansen i Stockholm. Under fredagen firades utmärkelsen med glass på Kastalskolan.

– Vi försöker stoppa mobbning och allt inom kränkning så att skolan ska vara så trygg som möjligt. Just mobbningen är en utmaning. Om någon blir mobbad för att de anses udda förklarar vi att alla är lika mycket värda, säger Evelina Berg Friendsrepresentant i 9C.

Så här lyder juryns motivering till utmärkelsen: Genom att aktivt arbeta med olika projekt och aktiviteter där eleverna själva utgör den viktigaste delen i skolans likabehandlingsplan, har Kastalskolan lyckats få både elever, mentorer och skolpersonal att engagera sig i skolans normmedvetna arbete. Med Nytänkande och samarbetsövningar där elever och mentorer tillsammans skapar förutsättningarna, har Kastalskolan lyckats med ett kraftfullt likabehandlingsarbete där alla i skolan är delaktiga.

För sex, sju år sedan gick Kastalskolan med i Friends och idag är en elev i varje klass Friendsrepresentanter. Med dem har skolan möten varannan vecka för att se hur det ser ut i klassen och om det hänt något.

– Om det är något som är fel tar vi upp det med mentorerna och om det är något riktigt eländigt kopplas kuratorn in. Det är inte ofta det tas upp något men vi provar olika metoder, ibland får eleverna skriva ner hur de har det, säger Ulla Blidberg resurspedagog på Kastalskolan.

Ibland bjuds även föreläsare in till skolan och just samarbetet mellan de vuxna och eleverna är det som Friends uppmärksammat. Friendsrepresentanterna uppgift på skolan är att höja trivseln och jobba i förebyggande syfte mot rökning och användandet av alkohol.

– Det här känns jättekul. Nu har vi fått bekräftelse att vi jobbar på rätt sätt, säger Ulla Blidberg.

För ett par år sedan var läget annorlunda på Kastalskolan det var stökigt och eleverna kände ingen kamratskap eller delaktighet. Polis och föräldrar organiserades och det var tal om närvaro på kvällarna.

– Det har man fått bukt på nu. Det känns jättekul att de lyckats. De har gjort mycket uppoffringar och jag blir glad att se en skola som gör ett bra jobb, säger Björn Sandal, ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Vad stipendiet ska gå till är inte helt klart.

– Vi vill att pengarna ska gå till ett uppehållsrum där eleverna kan spela spel och lyssna på musik. Det är något eleverna saknar, säger Ulla Blidberg resurspedagog på Kastalskolan.