Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får hyra egna stolpar för att behålla väglyset

Boende i Ringvattnet har vänt sig till kommunen för att stoppa nedsläckningen av lampor i vägbelysningen. Motbudet är att boende får hyra sin egen belysningsstolpe.

Kommunen har släckt belysningen i åtta av 70-talet armaturer längs byvägen i Ringvattnet. Ytterligare fyra lampor, vilka betraktas som gårdsbelysning för enskilda fastighetsägare, släcks också.

Anledningen: Kvicksilverlamporna måste bort och kommunen har inte råd att ersätta alla stolpar med nya lampor.

– Det dras ner i hela landsbygden; exempelvis skolor, post och fasta kopparnätet för telefon. Det sista vi har är gatlyset och nu får det vara nog. Man kan ifrågasätta varför vi ska betala kommunalskatt, säger Per Hugosson, en av de som kräver att de nedsläckta lamporna tänds.

– Jag har fått besked om möjligheten att hyra belysningsstolpen närmast min gård av kommunen.

Kommer du att hyra stolpen?

– Jag får se vad de kommer med för kalkyl. Men att betala för något som jag redan har känns fel, konstaterar Per Hugosson.

Han och grannen Jan Bjurström har vänt sig till kommunstyrelsen för att politikerna ska avstå från nedsläckningen. De pekar på att kostnaden är försumbar och nedsläckningen upplevs som mycket otrygg, delvis på grund av att vilda djur kommit allt närmare.

Förutom fritidsboende finns 40-talet fast boende i Ringvattnet som utsågs till Årets by i kommunen i år. Men flera anser att nedsläckningen motverkar arbetet med en levande landsbygd.

Den politiska ledningen med kommunalrådet Gudrun Handsson (S) står fast vid att lamporna ska vara släckta, enligt det förslag som tagits fram av kommunens tekniska kontor och beslutats i kommunstyrelsen.

– Signalen det här ger utåt är inte rätt. Att släcka lampor i gatubelysningen blir symboliskt med att släcka ner glesbygden, säger Jan Bjurström.

– Det här ska vi strida mot in i det sista och jag hoppas fler byar skriver till kommunen och protesterar i frågan.

Även styrelsen för Rudsjö folketshusförening ifrågasätter nedsläckningen och anser att boende där fråntas möjligheten att motionera kvällstid.