Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får Heimbygdas priser

Ett ödehemman i Kyrkkilen, en förrådsbyggnad i Lockne och en tillbyggnad i Trång. I helgen delade Heimbygda ut priser för god byggnadsvård. Dessutom fick Oviks- och Myssjöbygden pris för bästa hembygdsbok.

Under helgens Hembygdsfestival på Jamtli delade Heimbygdas byggnadsvårdskommitté ut sina priser. Priserna går till renoverade och nyproducerade byggnader. Syftet är att inspirera människor som vill göra insatser för att bevara gamla byggnader i länet och att föra länets byggnadstradition vidare.

Byggnadsvårdspriset går till Kyrkkilen i Bodsjö socken, Bräcke kommun, ett ödehemman som ligger ute i skogen, långt från övrig bebyggelse. Det har varit obebott under lång tid och förvaltas av stiftelsen Kyrkkilen som får priset för att de underhåller byggnader och mark med varsam hand och traditionella material och tekniker. Kommittén skriver i sin motivering: "De senaste åtgärderna, att dränera hela gården, lyfta upp bryggstugan, åtgärda stenfoten, renovera de flesta rummen och alla fönster samt laga paneler och farstukvist har utförts med känsla för byggnadens karaktär och funktion. (...) Ett under lång tid kontinuerligt gott underhåll har bevarat detta skogshemman intakt till glädje för dagens besökare."

Priset består av ett diplom samt en plakett att fästa på byggnaden.  

Hedersomnämnanden går till Jennie och Sofie Nilsson på NB Farm i Alsens socken där flygelbyggnaderna har byggts ut för att svara mot dagens krav på permanentboende. Kommittén skriver i sin motivering: "Trots att tillbyggnaderna på de båda flyglarna är betydande har de inte förvanskats och byggnadernas karaktär har till stor del kunnat bibehållas. Utförandet är välgjort och anpassat till flyglarnas tidigare byggnadsstil och man har även genom vissa detaljer i fasaderna markerat att detta är en tillbyggnad."

Carina och Carl-Åke Broström får också de ett hedersomnämnande för sin nya förrådsbyggnad i Lockne. Byggnadsvårdskommittén skriver att ekonomibyggnader i lantbruk ofta är enkla och enahanda men på grund av sin storlek har en framträdande position i landskapet. Att det ser ut så har, enligt kommittén, sin grund i okunskap, låg ambition och branschens dåliga ekonomi. Kommittén skriver i sin motivering: "Därför blir man extra glad över undantagen. Haxäng är av våra få oskiftade byar. Husen ligger tätt och varje byggnad har betydelse för helheten. Carina och Carl-Åke Broström har i samband med att en ladugård bortom all räddning skulle ersättas av en större förrådsbyggnad uppvisat en ambitionsnivå långt utöver det vanliga. Detta tycker vi är värt att uppmärksammas."

Under hembygdsfestivalen delades också pris ut för årets hembygdsbok. Det gick till Myssjö-Ovikens hembygdsförening för "Oviks- och Myssjöbygden 2012". I motiveringen heter det bland annat att boken har ett "väl varierat innehåll och hög läsvärdhet även utanför en lokal krets". Bokens redaktör, Karin Jirdén, tog emot priset.