Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De efterlyser minnen till ”Dolda staden”

/
  • Alla platser har en historia som inte syns, så även en bakgård på Biblioteksgatan. Just nu efterlyser Malin Palmqvist och Christina Almqvist från Vinterfestivalen minnen från olika platser runt om i Östersund.Foto: Ulrika Andersson

Det finns en alltid en historia bakom historien. Nu presenterar Vinterfestivalen ”Den dolda staden”, en personlig stadsvandring där du, jag, och alla andra kan medverka genom att dela med oss av våra minnen.

Annons

Vinterfestivalen har premiär den 26 februari och handlar mycket om olika visuella intryck av ljus, snö, is och färger. Nu tar arrangörerna idén ett steg längre. Genom den ”Dolda staden” vill de synliggöra allt som finns där, men som inte syns med blotta ögat: Nämligen våra minnen. Allt det där som saknas i den offentliga historiebeskrivningen.

– Det är så mycket som händer i en stad, men det mesta finns inte kvar annat än i folks minnen. Det är häftigt, säger Malin Palmqvist.

– Tanken är att alla minnen senare ska bli en annorlunda cityguide över Östersund, fortsätter hon.

Kanske träffade man sin stora kärlek vid en bokhylla på biblioteket för 40 år sedan, kanske såg man en randig katt i ett fönster på Köpmangatan i går. Just nu efterlyser Vinterfestivalen minnen från olika platser och tidsperspektiv runt om i Östersund. Om man vill får man gärna skicka med ett foto, och det går också bra att vara anonym.

Christina Almqvist säger att det inte alls behöver vara livsavgörande minnen, vardagliga ögonblick ur livet är lika intressanta.

– De saker man läser om i tidningen eller ser på tv är ofta väldigt extraordinära. Men det som händer oss vanliga människor är nog så intressant.

Mellan den 11-14 mars kan den som vill följa med på en gruppvandring genom staden för att ta del av olika upplevelser på kända och okända platser. Väljer man att ge sig ut på egna äventyr får man hjälp av en karta. Idén kommer ursprungligen från sångerskan Annika Norlin, som drev igenom samma koncept under Storsjöyran för fyra år sedan. Men då handlade det om minnen från Frösöbron.

Utvalda minnen kommer även att publiceras på bloggen dendoldastaden.wordpress.com

Mer läsning

Annons