Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De efterlyser minnen från dolt landskap

Malin Palmqvist och Sara Swedenmark lämnar stadens brus och ger sig ut i länet. Nu börjar insamlingen av minnen till "Det dolda landskapet"

Duons tidigare alternativa guideböcker till Östersund och Sundsvall innehåller inte bara asfaltsdoftande högljudda minnen. Som redaktörerna själva skriver i förordet ville de också fånga allt det där andra som händer i en stad. Det oväntade, vardagliga, livsavgörande som äger rum någonstans, men som inte alltid lämnar några synliga avtryck.

Att tänka brett är också målsättningen när skribenten Malin Palmqvist och förläggaren Sara Swedenmark nu ger sig ut i jakten på Jämtlands och Härjedalens dolda berättelser. De efterlyser människors personliga minnen från landskapens samhällen, fjäll och skogar. Från dansbanan, turistanläggningen, stigen, sjön, skolan ja, från vilken plats som helst.

– Vi efterlyser också alla möjliga sorters minnen. Hemska, glada, sorgliga, dramatiska, vardagliga. Nutid eller dåtid, säger Sara Swedenmark.

– Det är viktigt att säga att vem som helst får berätta ett minne av en plats – oavsett om man bott där hela livet eller bara varit där fem minuter och bytt buss, säger Malin Palmqvist.

Insamlingen av minnena börjar 1 maj och håller på till och med augusti i år. Om planerna går i lås släpps boken "Det dolda landskapet – en alternativ guidebok till Jämtland och Härjedalen" i november. Redaktörerna kommer dessförinnan att besöka varje kommun i länet för att möta ortsbor och berätta om idén.

Både i Östersund och Sundsvall har intresset för projektet varit stort. Malin Palmqvist leder med jämna mellanrum stadsvandringar mellan minnen i "Den dolda staden". På fredag 24/4 går hon en ny tur med start utanför Gamla Tingshuset.

– Sex dygn i arresten på A4, ett hus utan vägglus på Återvändsgränd, den otäcka toaletten på Gamla teatern och de pigga ögonen på gamla posten på Kyrkgatan är några av stoppen, säger Malin Palmqvist, som tycker att människors samlade, olika minnen är ett utmärkt sätt att berätta om en plats kollektivt. Hon fascineras av hjärnans sätt att hantera allt den upplever.

– Det är intressant hur vissa platser triggar minnen. Ibland kan det vara ganska obetydliga saker som kommer upp till ytan. Det är något gåtfullt över det hela.

Läs mer:

Boksläpp för "Den dolda staden"