Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De drabbas som bäst behöver stöd

Ingen vill sitta i timtal på akuten och kan man få behålla sin vårdcentral i närheten så bli alla nöjda. Den som löser såna problem blir populär.

Problemet är att så många glömmer att det här för med sig kostnader. Och att det i värsta fall är de som bäst behöver samhällets stöd som drabbas.

Ledarskribenten Hanne Kjöller på liberala DN har gjort sig känd som en hårdför kritiker av sjukskrivningar. Av många som drabbats ses hon som en av de mest ansvariga för dagens eländiga situation där skyddsnätet helt dragits undan för många. Desto intressantare är det när hon nu reagerar med kritik mot ett par av regeringens ”reformer”.

Häromveckan varnade hon för en sjukvård där tillgängligheten förbättras på bekostnad av att svårt sjuka inte får sin behandling eller medicinering, eftersom den är för dyr. Här görs dagligen svåra avvägningar. I Aktuellt på onsdagskvällen gavs ett färskt exempel vad gäller Ms-sjuka som i Sverige har dubbelt så lång väntetid på återbesök som i jämförbara länder. Jag tycker att det är något att tänka på när vårdföretag fritt kan gå in och starta upp vårdcentraler som politiker lagt ner.

Kjöller tar ett annat exempel i onsdagens DN. Det gäller det avreglerade Apoteket. Jag har själv berört saken flera gånger, men tycker att det är värt att notera när också en borgerlig skribent ser problemet. Det har nämligen efter avregleringen blivit svårare att få tag på sällsynta mediciner. Det är förklarligt då det är dyrt att hålla lager för mediciner som få behöver. Är den slut kunde man tidigare få besked om ett apotek där medicinen fanns. Nu tvingas kunderna av konkurrensskäl i stället själv resa eller ringa runt.

För att överhuvudtaget kunna avreglera Apoteken tvingades staten subventionera sektorn med en halv miljard. Nu slår det mot de sjuka, för att ²bakfulla storstadsbor lättare ska kunna välja och vraka mellan ... huvudvärkspulver², som hon skriver. När just de som verkligen behöver hjälp drabbas har något gått allvarligt snett.

Svante Säwén