Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bygger sin egen robot

Kan man få en robot av Lego att hämta korgar och skjuta mål i fotboll?
Fråga eleverna på Näldenskolan, de vet att går!

Annons

Årskurs sex på Näldenskolan är i slutfasen på sitt projekt till First Lego League, tävlingen där det gäller att programmera robotar byggda av Lego.

– Tidigare har vi byggt annat av Lego, men det här var någonting helt annat. Det blir mycket mer avancerat när vi ska bygga in en programmerbar kloss i roboten, säger Per-Åke Norin, lärare på Näldenskolan.

Per-Åke Norin anmälde klassen till tävlingen First Lego League i höstas. Åtta veckor har de på sig att färdigställa uppgiften, som bland annat går ut på att bygga en helt egen robot som ska utföra olika moment på en bana. Den första deltävlingen är i helgen i Östersund.

– Tävlingen är ganska komplex. Det ingår också att göra en forskningsuppgift där man ska presentera en innovation som underlättar inlärning på något sätt. Eleverna ska också marknadsföra projektet, säger Per-Åke Norin.

När roboten skulle testköras fick klassen besök från Hallströms verkstäder.

– Det är jättekul att de håller på med den här typen av inlärning. Ska man jobba inom industrin är det viktigt. Tanken, med villkor och positioner, är densamma som bakom vanliga robotar, säger Anders Jonsson som arbetar med automatisering av robotar på Hallströms.