Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De borgerliga borde också vara oroade

Annons

Egentligen borde det räcka med att titta på diagrammet på bilden. Den franske ekonomen Thomas Piketty har sammanställt resultatet av data som ett stort forskarkollektiv samlat under 15 år. Det handlar om studier av hur rikedom och inkomster utvecklats över 200 år i 20 länder.

Diagrammet på bilden gäller USA. Det visar hur stor del av inkomsterna och det samlade kapitalet som ägs av den tiondel som tjänar bäst. Toppåren, då de når upp till 50 procent av de samlade inkomsterna gäller 1929 och 2008. Den som kan sin historia vet att det handlar om åren med de värsta krascherna under de senaste hundra åren.

Den flacka linjen i mitten gäller åren från andra världskriget till 1980 då den reagansk-thatcherska nyliberalismen tog fart. Det årtalet sammanfaller med finansmarknadens globalisering och avreglering, så politiken bär inte ansvar för allt. Men nog är det värt att notera att under det vi brukar kalla rekordåren var de välbärgades andel av ekonomin runt 33 procent. Sen dess har klyftorna ökat drastiskt igen.

Piketty förutspår att klyftorna aldrig kan minskas utan politiska ingrepp. Han är därtill pessimistisk om framtiden i den mån klyftorna, som inte är ekonomiskt effektiva, inte kan motverkas på politisk väg.

För detta får han kritik från höger. Men också de som ifrågasätter värdet av ett skattesystem som balanserar klyftorna. Hur man nu kan försvara en förmögenhetsskatt på noll procent? Jag håller med Piketty om att det allra viktigaste för att minska klyftorna är att se till att alla får en bra utbildning.

Men nog är högerns fullständiga oförmåga att reagera mot de senaste decenniernas dramatiskt ökade klyftor märklig. Pikettys diagram borde få alla att reagera.