Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De blir de viktigaste valfrågorna i Krokom

Vem som får makten i Krokoms kommun kan avgöras på mållinjen. De senaste mandatperioderna har nämligen Miljöpartiet, med sina tre mandat, haft en vågmästarroll.

Annons

Maria Söderberg har snart varit kommunalråd i Krokoms kommun under två mandatperioder i ett samarbete mellan fem partier. Förutom Alliansen ingår även Miljöpartiet.

Men skulle (MP) välja att gå till vänster, skulle det bli maktskifte som det ser ut i dag. Alliansen har 21 mandat, (S) + (V) 20 mandat och (MP) 3 mandat.

– Inför valet har vi sagt att vi är stolta över vad vi har åstadkommit tillsammans, men vi går ut i valrörelsen var för sig, säger Maria Söderberg.

Kommer Centerns dåliga opinionssiffror att spilla över lokalt?

– Det har visat sig att rikstrender slår, det är vi medvetna om. Vi jobbar väldigt hårt med en lokal valrörelse för jag tror att det spelar roll.

– Men Centern har fattat två bra beslut nu i vårbudgeten. Dels pengar till service i glesbygd och dels landsbygdspengar för bredband.

Vilka är de viktigaste frågorna för er i valrörelsen?

– Bredband och vägar, så man kan ta sig fram. Här måste vi jobba för att få fram externa pengar. När det gäller bredband gör vi en satsning inom kommunen och har en tjänsteman som hjälper till att rodda.

– Vi har kommit ganska långt, men visst finns det en del vita fläckar.

Jord- och skogsbruk, de gröna näringarna, är också viktiga frågor. Liksom att de köpte Torsta för att säkerställa fortsatt utbildning och utveckla grönt centrum.

Här finns även mycket småskaligt mathantverk och den småskaliga turismen, som inte har det alldeles enkelt i dag.

Fisketurism finns också i kommunen även om den är ganska anonym, men det finns många fiskare som känner till vattnen.

– Vi pratar mycket om att just fisket har en stor utvecklingspotential i kommunen.

Krokoms kommun sticker ut lite i länet då de under många år har haft en väldigt god ekonomi liksom en positiv befolkningsutveckling.

– Det är jättetrevligt, säger Maria Söderberg, tänk om det kunde vara så i hela länet. Jag är jätteglad och stolt över det. Det gynnar alla i hela kommunen, vi är också den barnrikaste kommunen i länet.

Är det tryggt att åldras i Krokoms kommun?

– Lov har införts, inom hemtjänsten finns det därför valmöjligheter i dag. Det finns 7-8 vårdföretag. Det har tagits väl emot, men det är fortfarande kommunen som har de flesta kunderna.

– Under förra året hade vi en grupp som tittade på äldreomsorgsbehovet framöver, både trygghetsboende och särskilt boende. Fram till 2020-2022 är det en sluttande uppförsbacke om man ser till behoven, men 2022 pikar det och det måste vi förbereda oss inför. Bara i år byggs det ut med sex demensplatser.

Vad anser du om betyg från fjärde klass i skolan?

– Jag är väl ingen större anhängare av det, det är väl en av kompromisserna i regeringen. Det är viktigare att det fungerar med betygssättningen i de klasser som ska ha betyg i dag.

– Vi har tittat på hur det ser ut i våra skolor, vi har ett mål i kommunen att alla ska ha godkänt i ämnen så de får behörighet till gymnasiet. Det är en tuff målsättning.

– Det går inte bara att jobba i årskurs 9. Vi har sett att vi ligger efter i årskurs 3 och där har vi nu satt in extra åtgärder på räkna, läsa och skriva.

Viktigaste frågan i årets valrörelse?

– Vägar, bredband och annat som har med tillgängligheten att göra är den viktigaste frågan inför valet. Dessutom måste vi skapa framtidstro för de gröna näringarna.

Mobbningsdomen har satt Krokoms kommun på kartan, Hur har livet varit efter detta?

– Vi hade väldigt höga sjuktal, och jobbade mycket med att hitta förhållningssätt i ledarskap och hur man arbetar gentemot medarbetarna i samtal. Under 2009-10 hade vi ett projekt som handlade om en förbättrad företagshälsovård för att tidigt gå in om någon mår dåligt.

– Det pågår fortfarande. Det var i sin linda när detta hände.

– När domen kom fick vi mycket att fundera på, den är inte färdig. Domen är överklagad av båda parter. Det finns principiella frågor i målet och eftersom inte tingsrätten kan vara prejudicerande måste det bli en dom i högre instans. Det blir en pärs.