Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De blå tonernas kväll på två ställen samtidigt

Det var de blå tonernas kväll i Östersund igår torsdag när Jazz i Jemtland och Östersunds Bluesförening samtidigt startade konsertsäsongen med var sitt bluesprogram.

Annons

Men trots arrangemangskrocken hann faktiskt den som ville med språng ta sig från Steve Future Blues Bands sista nummer på Movitz till Bill Öhrströms öppningslåt på Jazzköket.

Bill Öhrström har gjort flera spelningar här tidigare, men för Steve Future, som egentligen heter Stefan Pettersson, var det mig veterligt första gången han framträdde live i Östersund. Båda är de veteraner i sin genre, men Bill Öhrström kan faktiskt lägga ett par decennier mer än Stefan till sin musikaliska karriärlängd.

Båda tog stöd av utmärkta lokala musiker i sina framträdanden; Bill Öhrström av Per Stålhandske, orgel, Kjell Gustafsson, trummor och Manne Franzén, bas. I Steve Future Blues Band medverkade lokala musikerna Tommy Wisfelt, riktigt glödhet på gitarr, och Per Fröling, bas, samt dessutom Jonas Löfvenmark på orgel och James Bradley Jr, som var skickligt drivande i sitt trumspel.

Gemensamt för Bill Öhrström och Steve Future/Stefan Pettersson är att de båda är smått virtuosa munspelare och det är ju ofta munspelet som ger den där riktigt sugande, smäktande känslan i bluesen. Sångligt är Bill Öhrström överlägsen, men feeling saknar inte heller Steve Future i sin mer skrovliga framtoning.

Bill Öhrström bjuder sin publik på covers i egen fri tappning och har en påtagligt stark scennärvaro.

Steve Future blandar bluescovers med en hel del egenkomponerat. Det intressanta därvidlag är att han med sin engagerade Östersjöblues och närbesläktade låtar förmedlar ett helt musikprojekts starka miljösignaler.

Redan om en månad väntar en ny arrangemangskrock mellan Jazz i Jemtland och Östersunds Bluesförening, då den förra bjuder på supersvängiga Pierre Swärd Organ Jazz'n Soul Group samma kväll som den senare presenterar Slidin' Slim. Även då är det förstås möjligt att hinna med båda, då Jazzköket startar lite senare. Men eftersom det till åtminstone viss del är samma publik som arrangörerna lockar, så vore det förstås bra om man kunde samordna sitt programutbud bättre till nästa säsong.