Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De arbetar för konsten

På 22 orter i länet inleds Konstens vecka nu på lördag. Årets tema är Arbetets konst.

Annons

Under 2000-talet minskade antalet konstföreningar, många av dem på arbetsplatser, från 1400 till 800 i hela landet enligt branschorganisationerna KRO/KIF. För konstnärerna är arbetsplatsernas konstföreningar, med sina konstlotterier, ofta viktiga inköpare. Det är en av anledningarna till årets tema för Konstens vecka: Arbetets konst.

– Jag ser en oroande tendens där förtryckta vepor tas in som "konst" och i stället tar man bort äldre konst på arbetsplatser. Det är massproducerat, ser lite snyggt ut och är billigt, säger länskonstkonsulent Karin Kvam och tillägger: Jag tror att man sen kommer att ångra sig.

Konstens vecka, som inleds nu på lördag, är en manifestation för att synliggöra konst på alla nivåer. Veckan invigs på Storsjöteatern och avslutas på Jamtli söndag den 4 oktober där konstföreningarnas betydelser i ett föränderligt konstliv ska diskuteras. Veckan rymmer en rad vernissager, skyltfönsterutställningar, öppna ateljéer och föreläsningar i hela länet, till exempel öppnas den nya konstarenan Lat 63 på Frösö park den 3 oktober med indonesiske konstnären Heri Dono. På Jamtli öppnar Örjan Henrikssons fotoutställning Auschwitz KZ I-II.

– Det tror jag är lite speciellt här att vi har ett samarbete på så många plan, att alla som på något sätt har med konst att göra finns med i programet, säger Karin Kvam och räknar upp konstskolan, Jamtli, Länskulturen, gallerier, konstföreningar och enskilda konstnärer som några exempel.

Ellen Hyttsten, ordförande i Sveriges konstföreningar Jämtland Härjedalen har just varit på Jamtli för att hänga åtta verk av Cecilia Edefalk – en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer – i museets entréhall.

– Hon ville gärna hänga sin stora tavla med ängeln där på Jamtli, säger Ellen Hyttsten.

Vad ser ni själva mest fram emot?

– Jag tycker det ska bli riktigt roligt att se vad konstskolan ska hitta på under invigningen på Storsjöteatern, de är ju framtidens konstnärer och gör en performance i konstkuben. Jag tror det kan bli spektakulärt, säger Karin Kvam.

– Jag tycker att smörgåsbordet är spännande, jag ska försöka åka runt så mycket jag hinner i länet, säger Ellen Hyttsten.