Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är vinnarna i kyrkovalet

Socialdemokraterna gjorde ett starkt kyrkoval samtidigt som Sverigedemokraterna gick framåt.

– Jag är mycket förvånad. Det säger lite om hur svenska folket prioriterar, säger Gusten Rolandsson, Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

Det preliminära resultatet av årets kyrkoval är nu klart och det visar att av de 251 mandaten till Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, får Socialdemokraterna hela 73 mandat. Borgerligt alternativ får 31 och Centerpartiet står kvar på ungefär samma resultat som vid förra valet med 33 mandat. Kristdemokrater i Svenska kyrkan får 12 mandat och tappar därmed 6 mandat jämfört med förra valet. Sverigedemokraterna mer än fördubblar sina mandat från 2009 till 15 mandat. Det är 3 mandat fler än Kristdemokraterna i Svenska kyrkan.

– Från Härnösands stift fick Kristdemokraterna 6 procent av rösterna och 1 av Härnösands stifts elva mandat i kyrkomötet. Sverigedemokraterna fick 3 procent av rösterna till kyrkomötet av väljarna i från Härnösands stift och får inget mandat härifrån. Sverigedemokraterna hade inga namn från vår region på sin lista till kyrkomötet. De ställde inte heller upp i valet till stiftsfullmäktige eller till något kyrkofullmäktige här i Jämtland eller Västernorrland, säger Kajsa Åslin, pressekreterare Härnösands stift.

Gusten Rolandsson är aktiv kyrkopolitiker för Kristdemokrater i Svenska kyrkan. Han har också suttit i kyrkomötet tidigare. Apropå att Sverigedemokraterna är större än Kristdemokrater i Svenska kyrkan i kyrkomötet säger han:

– Det förvånar mig att folk fortfarande röstar på politiska partier. Politiken ska bort ut kyrkan och medlemmarna ska styra istället, säger han.

I stiftsfullmäktige blir även Socialdemokraterna störst med sina 46,23 procent, medan Miljöpartister i Svenska kyrkan åker ur, då de tappar sitt enda mandat från förra valet.

När det gäller valdeltagandet i landet ökar det från 11,9 procent till 12,7. I Härnösands stift är valdeltagandet något större, strax över 13 procent, samma resultat som vid förra valet.

Som LT har berättat tidigare hade Brunflo församling lägst valdeltagande i länet 2009. Det preliminära resultatet från årets kyrkoval visar att det skett en ökning med nästan 2 procentenheter till 11,0 procents valdeltagande i församlingen.

– Det är bara preliminära siffror än så länge, men vi tror att ökningen beror på ökad marknadsföring, säger Hans-Åke Grinde, informatör Brunflo församling.

Norderö församling som hade högst valdeltagande 2009 går däremot tillbaka något, från 31,3 procent till 28 procent.

– Jag har ingen förklaring till det. Det handlar om en fyra, fem personer. Och ser man till hela samfälligheten med Sunne, Norderö och Frösö församlingar, så gläds jag över att vi ökat det totala valdeltagandet från 13,8 procent till 15,6, säger Thomas Frank, ordförande i valnämnden.