Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är vårt hopp mot orkesterdöden

Orkestern kanske är på väg att dö ut. Men det finns de som kämpar emot. Förhoppningen står till de unga och i helgen ordnades ett läger i Östersund för ungdomar som spelar blås- och slaginstrument.

Per-Anders Jonasson arbetar till vardags som musiklärare i Strömsunds kommun. Han brinner för orkestern som spelform och hoppas kunna få fler unga att engagera sig och börja spela orkesterinstrument.

Per-Anders Jonasson tycker att det i vissa sammanhang är för mycket fokus på pop och rock.

– Det är svårt att rekrytera unga i dag. Men vi ger inte upp. Det skulle vara synd om orkestern försvann och det saknas ofta förebilder för att locka de ungas intresse.

Ett sätt att väcka de yngres intresse för att börja spela i orkester är enligt Per-Anders Jonasson att arrangera aktiviteter som det läger som ägde rum på Folkets hus i Östersund i helgen. Kulturskolan Östersund stod bakom arrangemanget och ett 50-tal elever deltog.

Klass fem från Hammerdal var där. Eleverna har spelat i orkester tillsammans i ungefär ett år och många börjar bli riktigt intresserade av orkestermusiken och sina instrument. Ibrahim Guner berättar hur det gick till när eleverna fick välja vilket instrument de skulle spela.

– De hade lagt ut en massa instrument i klassrummet och så fick vi gå runt och prova. Sedan fick vi göra en lista med de tre som vi ville spela. Jag valde trummor i första hand och sedan valthorn och så blev det valthorn.

Lars Stjerna säger att han inte ens visste vad ett valthorn var innan han började spela. Men nu trivs han med sitt instrument.

– Alla instrument är ju viktiga i en orkester. Det är som med ett fotbollslag, alla är viktiga.

Sofia Grenholm valde ett helt annat instrument.

– Det fick bli tvärflöjt för när vi provade instrumenten var det det enda jag kunde få ton i, säger hon.

Men lägerhelgen handlar förstås inte bara om att spela i orkester. Som blåsare måste man i alla fall vila läpparna ibland och därför hade eleverna även flera andra aktiviteter inplanerade under helgen.