Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De anställda behöver också vårdas

För höga krav och underbemanning gör att landstingets personal bryter ihop och sjukskriver sig.

Stress på grund av omorganisation, underbemanning och chefer som byter av varandra på löpandeband bryter ner landstingspersonalen som allt oftare sjukskriver sig på grund av utmattning uppger en landstingsanställd som vill vara anonym. Denne menar att det är en av de bakomliggande orsakerna till länets höga sjuktal.

– Jag har sett kollegor gråta och gå hem mitt på dagen på grund av att de inte orkar mer, säger den landstingsanställde.

Den anställde menar att landstinget glömmer att vårda den egna personalen.

– Vi har benbrott och sådant också men det är ju övergående, ett benbrott kräver sina två månader men de här utmattningssyndromen tar ju ett halvår, år, säger den landstingsanställde.

Friskvården som personalen har rätt till gör ingen nytta för den stressade personalen.

– Man tar inte in vikarier, man ska täcka för varandra och så går man i däck. Hur det har blivit är samtalsämnet mellan oss arbetskamrater, säger denne.

Stora och eviga omorganisationer är en hälsorisk, tycker den anställde. På landstingets hemsida står det att "Landstingets vision är god hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län. Det betyder att landstingets ska vårda de människor som är sjuka, men också arbeta med förebyggande insatser för att hjälpa människor att hålla sig friska". En text som åtminstone en av de anställda ser som ett hån mot den egna personalen.

– Arbetsmiljö är också hälsa.