Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Magnusson

David Magnusson, Offerdal, har lämnat oss efter en tids sjukdom alldeles för tidigt och saknaden är oerhört stor.

David började sitt engagemang som kassör i Reumatikerdistriktet Jämtlands län tidigt 1990-tal. Han var en eldsjäl. Med sin personlighet kunde han driva frågorna både högt och lågt. Hans engagemang i Jämtland har varit som kanslichef på Handikappsamverkan i Jämtlands län, han satt med i DAR (delegationen arbetsinriktad rehab), Försäkringskasserådet, Handikappsamverkan i Krokom och var drivande i frågor om tidig samordnad rehabilitering.

Striden för att behålla reumatikersjukhuset 1998 var också en stor fråga för David och distriktet. Färdigtryckta vykort med slogans att rädda reumatikersjukhuset togs fram. De användes för att bombardera landstingspolitikerna. Nyåret 1998 avslutades aktionen med att tända gravljus utanför reumatikersjukhuset.

Än i dag pratas det om vårt 50-års jubileum i Åre 2000. Gäster från hela Sverige var inbjudna, både professionen, aktiva medlemmar och landstingspolitiker. Professionen hade konferens under dagen medan övriga gäster roade sig med olika vinteraktiviteter. För att verkställa detta stora projekt jobbade David långt in på småtimmarna.

"Hade jag vetat i förväg hur många timmar jag skulle lägga ner för att få allt att fungera, hade jag aldrig vågat starta upp det här projektet", sa David i efterhand. Sådan var han, gav sig ut på djupt vatten men lyckades alltid ro allt i land med berömmande ord av involverade. Invigning av Reumatikerförbundets temaår, Reumaåret kallat Apoteksåret 2002 och distriktets 60-årsjubileum i samband med förbundets stämma i 2010 Åre blev en succé, tack vare honom.

David var speciell, hans humor, hans snabba kommentarer och hans berättarkonst gjorde att många trivdes i hans sällskap. Han fick många att vilja engagera sig, se vikten av att driva reumatikernas frågor i förebyggande syfte. Hans stora kunskap gjorde att han blev invald i förbundsstyrelsen tidigt -90 tal. Han har varit förste vice ordförande i förbundsstyrelsen sedan 2001. På senare år fick han ansvarsfulla poster utanför förbundsstyrelsen, som ledamot i Handikappförbunden. Aktiv i PARE (People with Arthritis/Rheumatism in Europe) som är patientorganisation i EULAR (European League Against Rheumatism) kongress där alla inom reumatologin samlas. I år valdes han som ordförande i PARE. Vilket han såg framemot, men som tyvärr blev kortvarigt.

David ansåg det var hans skyldighet att driva reumatikers frågor. Han såg inga problem utan möjligheter till nytänkande. Viktigast med verksamhet istället för att bara jobba efter formaliteter. Hans liksom Reumatikerförbundets målsättning var ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta. Det blir svårt att fylla tomrummet efter honom men vi kommer att fortsätta att verka i Davids anda när det gäller våra hjärtefrågor. Han var en kär vän och arbetskamrat. Han fattas oss.

Styrelsen i Reumatikerdistriktet Jämtlands län