Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorstrul hos kommunen

Östersunds kommun har haft omfattande problem med sina datorer i en vecka. I vissa fall har medarbetarna fått använda papper och penna.

Annons

Det var förra onsdagen som kommunen drabbades av problem med sina datorer. På torsdagsmorgonen började felsökningen av problemet.

– Vi har ingen riktig bild av vad som har hänt. Det vi ser är att systemen inte fungerar och att man inte kan logga in som man ska, säger Marie Fryklöf, chef på kommunens datacenter.

Det är främst socialförvaltningen och vård- och omsorgsnämnden som har drabbats av problemen. Uppgifter till LT säger att problemen har att göra med att kommunen tidigare har haft problem med att antalet licenser hos Microsoft har överskridits. Detta förnekar Marie Fryklöf.

– Det stämmer inte, det har inget med det här att göra. Det är helt felaktigt.

Under den vecka som problemen har pågått har kommunen fått ställa ut pc-datorer som provisoriska lösningar. Det har även hänt att medarbetarna har fått använda sig av papper och penna.

När problemen kan vara åtgärdade och kommunen kan använda sina datorer för fullt igen vet inte Marie Fryklöf.

– Jag har inte den bilden eftersom felsökningen pågår och vi måste göra en analys av resultaten.

Problemen gör att det kan ta längre tid för kommunens handläggare att hantera de ärenden som kommer in.