Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorsimulering visar hög fart vid krocken

I veckan ska tingsrätten lyssna till vittnen, och ta del av tekniska undersökningar, för att klara ut ansvaret efter dödsolyckan på Vallaleden i april 2012.

Annons

Två unga kvinnor dödades när en Subaru på Vallaleden körde in i en Volvo, som påbörjat en vänstersväng i korsningen in mot Valla.

Subarun körde rätt in i sidan på Volvon där en av två 19-åriga kvinnor dödades. En kvinna i baksätet på Subarun blev så svårt skadad att hon också avled till följd av krocken.

Klockan var några minuter efter elva, med bra väder och torra vägar.

Åklagare Mikael Bäckström har i åtalet angett att Subarun körde i vart fall 129 km/tim i krockögonblicket.

Den slutsatsen utgår från en expertutredning som bland annat rekonstruerat krocken i en datorsimulering utifrån kända fakta, däribland ett 31 meter långt bromsspår från Subarun fram till olycksplatsen.

En 23-årig kille som körde Subarun är åtalad misstänkt för vållande till annans död, vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Han nekar till brott och har i förhör uppskattat hastigheten i Subarun till 80-85 km/h när bilarna krockade. Dessförinnan hade han kört om en bil i uppskattningsvis 140 km/h på 70-sträckan längre upp, men bromsade snabbt ner till den hastighet han höll vid kollisionen.

Det motsägs av andra vittnen som hävdar att Subarun höll betydligt högre hastighet.

Enligt den 23-årige Subaruförarens uppgifter hade han tidigare under kvällen deltagit i farttävlingar på den så kallade flygrakan på Frösön.

Via en sluten grupp på Facebook hade inbjudningar skickats ut till personer som håller på med bilar och tävling. 30-40 personer kollade in omkring 25 bilar som samlats på flygrakan.

23-åringen förlorade sitt race i tävlingen, som gick ut på att köra 402 meter snabbast av alla.

På väg tillbaka från farttävlingen färdades tre personer i Subarun med 23-åringen vid ratten. Någon kappkörning längs Vallaleden ska det inte ha varit frågan om, visar förhören med honom.

Rättegången pågår i tre dagar.