Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorkrångel bakom missen med pengarna

Datasystemet krånglade hos myndigheterna.

Men Bertil Nilsson kan inte räkna med annat än ersättning för utebliven ränta.

Enkelt förklarat var det det så kallade ekonomihanteringssystemet som försatte Bertil Nilsson – eller snarare Skatteverket och Kronofogden – i den här knipan.

Datasystemet mellan Skattemyndigheten och Kronofogden har inte klickat och inom Kronofogden har det nya systemet varit ett sorgebarn under en lång tid.

– Vi har haft stök med datasystemet ganska länge och vi har gjort otroliga insatser för att komma tillrätta med det, säger Lars Dahlin på Kronofogden.

Uppenbarligen är det fortfarande inte löst.

– Det är stök med vårt ekonomihanteringssysten Medea. Är man ny gäldenär hamnar man i systemet Medea, men är man gammal i gården, om du ursäktar uttrycket, så kan man finnas i ett annat system.

Bertil Nilsson är ny i systemet och det är någonstans här saker gick snett.

Bertil Nilsson har väntat på att få att få tillbaka över 5000 kronor sedan i somras. Kommer han att ersättas för detta?

– Känner man att man vill ha en ersättning får man begära det från Kronofogden och rikta ett yrkande där man anser att man har lidit skada av den här hanteringen, säger Lars Dahlin.

– Man kan antingen gå direkt till Kronofogden och begära skadestånden eller gå till Justitiekanslern. Men det finns ingen automatik i systemet. Han måste själv begära om ersättning och skadestånd, fortsätter han.

Men enligt Dahlin är det inte kutym att Kronofogden ersätter annat än utebliven ränta.