Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåtiden möter framtiden i samtiden

Ena sekunden återbesöker du de retrodoftande färgglada plattformsvärldarna.

Annons

I nästa slåss du i ett ultrarealistisk och nära förestående världskrig.

I spelens omväxlande samtid är allt möjligt.

Även om jag ibland ondgör mig över spelens likriktning, med klichéfyllda fantasyvärldar, efterapningar och dumma machonormer, så är jobbet som spelrecensent riktigt omväxlande när det är som bäst.

I vilket yrke skulle du annars kunna kasta dig in i starka moderna krigsskildringar för att i nästa andetag ägna dig åt att bli stor av att äta flugsvampar och hoppa på ilskna färgglada sköldpaddor?

Inför den stundande julhandeln dukar spelbranschen upp ett smörgåsbord av allt det godaste man har att erbjuda och kontrasterna är fantastiska.

Inom samma medium ryms allt från fysisk träning, racing och karaoke till halsbrytande matinéfilmsäventyr och skräckskildringar. Motsvarigheten finner du knappast inom någon annan kulturyttring.

Den här veckan har jag gjort ett kärleksfullt återbesök till det tvådimensionella Svampriket, som jag för första gången besökte på 1980-talet. Trevligt nog så visade sig Super Marios hemvist vara lika underbar och fantasifull som då det begav sig.

Samtidigt så har jag kastat mig in i hypermodern action i ”Modern Warfare 2”, med realistisk grafik och ett berättarspråk som närmar sig filmens värld.

Det handlar om två ytterligheter inom samma underhållningsmedium och båda känns lika självklart samtida, trots att den ena blickar bakåt  och den andra bryter ny mark och pekar mot framtiden.

Även om tiden fram till jul är den mest stressiga under året för en spelrecensent så är det också den mest spännande. Man stressar, förundras och önskar att man kunde dröja sig kvar i den ena upplevelsen när det är dags för nästa.

När den ena genren efter den andra visar upp det senaste och bästa, eller bygger vidare på gamla stordåd så möter dåtiden framtiden i samtiden och det är då spel är som allra roligast och mest gränsöverskridande.

GDen här veckan har jag gjort ett kärleksfullt återbesök till det tvådimensionella Svampriket, som jag för första gången besökte på 1980-talet.

Mer läsning

Annons