Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dårskapen fortsätter- hög tid att förhandla

Den jugoslaviska armén gjorde vad den kunde för att förhindra Jugoslaviens sammanbrott. Den gjorde de facto för mycket. För staden Vukovar i östra Slavonien i det som i dag är Kroatien, innebar det att staden nära nog förintades.

Det är svårt att se att det fanns något rimligt i att bryta upp Jugoslavien. Det var dumt av EU att uppmuntra det. Än mindre gick det att se något klokt i att använda våld och övervåld för att förhindra det hela.

Artilleribeskjutningen av först Dubrovnik och senare, under många år, Sarajevo var ett sorgligt sätt att hitta en lösning på etniska motsättningar.

Alltför få verkar minnas detta i dagens Ukraina. Klart är i alla fall att det var väldigt olyckligt att protesterna på Majdan inte kunde hållas den ukrainska nationalismen stången. Inte minst för att den triggar en rysk nationalism i landets östra delar.

Efter de militära framgångar som innebär att separatisterna tvingats överge städerna Slavjansk och Kramatorsk i Donetskregionen, städer med tillsammans nära 300 000 invångare, vägrar nu den ukrainska regeringen att förhandla vidare med några separatister.

Regeringen väljer den militära lösningen, som riskerar att innebära förstörelse av de städer separatisterna styrt. Närmast hoppas man att kunna omringa storstäderna Donetsk och Lugansk som i sin tur sammanlagt har 1,4 miljoner invånare.

Risken är uppenbar att det som hänt i stället är att separatisterna har omgrupperat. Det vi nu ser kan vara början på något betydligt värre.

Hur Rysslands president Putin reagerar på det är svvårt att säga. Han är alltmer oberäknelig. Åtminstone tycks separatisterna ha räknat fel när de hoppades på stöd för att få avskilja de östligaste delarna av Ukraina genom att antingen någon form av självständighet eller att likt Krim bli en del av Ryssland.

Risken att Putin ingriper med vapenmakt lär i alla fall öka ju större våldsanvändningen blir i östra Ukraina.

Självklart är det därmed ett illavarslande tecken att Ukraina nu väljer att inte förhandla.