Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill kommunen avhysa tiggarna under Frösöbron

Sedan i början av maj har rumänska tiggare tältat under Frösöbron i Östersund.
Nu vill Östersund kommun avhysa dem.
– Vi har skickat in uppgifterna till polisen. Det är inte tillåtet att tälta i parkmiljö, säger Jan Asplund, på trafik- och parkavdelningen.

Rumänerna har slagit upp tre tält under Frösöbron på Östersundssidan, alldeles vid parkeringen. LT var i kontakt med personerna tidigare under veckan. De kommer senast från Italien. Där hade de blivit utkörda. Planen var nu att stanna i Östersund hela sommaren och tigga på stadens gator.

Men under Frösönbron får de alltså inte vara kvar. Enligt kommunens regler är det förbjudet att campa inom allt område som är stadsplanerat.

– Det är parkområde där tälten ur uppställda och på andra sidan är det parkering. Där får man inte campa, säger Jan Asplund.

Östersunds kommun vill nu avhysa tiggarna från platsen.

Är det ni som har anmält detta?

– Vem som helst kan anmäla en sådana här sak, men i det här fallet har vi gjort det. Rent fysiskt kan vi inte göra någonting, men polisen har fått uppgifterna och kommer att titta på det här.

En ansökan om avhysning går i första hand till Kronofogden, men den fysiska avhysningen sköter polisen.

De rumänska tiggarna har också ett fordon på parkeringen intill tältlägret. Det är gratis att parkera där men det gäller bara i 24 timmar.

– Du kan få böta om du uppehåller dig längre än 24 timmar på parkeringen, men de här personerna är ute och rör på sig på dagarna, så de uppfyller det kravet, säger Jan Asplund.

Vid lunchtid på fredagen så hade Jämtlandspolisen ännu inte fått in någon begäran om avhysning av tiggarna. Det berättade vakthavande befäl Magnus Hamstig.

Tidigare artiklar om EU-migranter:

Tiggare bråkade utanför matbutik

Advokaten: Kräv tillstånd för gatumusik och tiggeri

Fasadklättraren begärs utvisad igen