Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill åklagaren överklaga

Kommunen hade inget stopp mot parasiterna.

– Det är en straffbar underlåtenhet att inte se till att den barriären finns.

Det säger åklagaren Lars Magnusson som kommenterar den friande domen mot östersunds kommun i det så kallade cryptosporidiummålet.

– Jag delar inte tingsrättens friande bedömning.

– Jag finner att i dricksvattenföreskrifterna är det utsatt ganska klart att en dricksvattensproducent ska ha ett antal säkerhetsbarriärer mot mikrobiologisk smitta. Det är VA-chefen eller någon annan på kommunen borde ha funderat över vad vi har för skydd.

Enligt Lars Magnusson fanns skydd mot virus och bakterier.

– Det är kanon, men parasiter då? Ajajaj, det har vi inte skydd emot. Det åligger kommunen att producera rent och hälsosamt vatten.

Tingsrätten säger bland annat att det inte går att peka ut någon ansvarig person som kan ha begått någon brottslig gärning.

– Det behöver man inte om man yrkar företagsbot. Man ska konstatera att någon inom organisationen har varit oaktsam och någon har ansvaret för att leverera ett rent och hälsosamt vatten.

Vem är det i så fall?

– Det ligger nära till hands att det är VA-chefen naturligtvis.

Vad händer nu?

– Jag ska fundera om jag ska överklaga domen. Jag brukar sällan rusa åstad och skicka iväg ett överklagande i affekt, men jag har tre veckor på mig nu.