Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför svämmade det över

I media har det varit artiklar om översvämningar i Rännögssjön. Bybor tror det beror på att Jämtkraft inte släppte på vattnet i tid. Det är viktigt att byborna och tidningens läsare får en förklaring för hur det fungerar och att vi i det här läget gjort vad vi kunnat.

Vattnet i sjön kommer från tillrinningar uppströms. Där ligger flera magasin som ägs av andra kraftbolag. Hela vattensystemet från bland annat Oldsjön och ner till Landögssjön hänger ihop. När vattenmängden ökar uppströms tvingas man släppa på vatten och det påverkar naturen nedströms. Till skillnad från Landögssjön är Rännögssjön mycket liten. När vattennivån stiger i Rännögssjön så trycks vattnet ner mot den kanal som föregår kraftstationen i Rönnöfors. Den naturliga utformning som den kanalen har skapar en trång sektor och sjön svämmar över. På grund av den trånga sektorn spelar det inte så stor roll när vi öppnar våra luckor utan vattenmängden är så stor att det blir översvämning i Aspbacken.

Vi följer de vattendomar vi är skyldiga att följa och vi måste hålla oss inom vissa gränser vad gäller vattenståndet. Om sedan vattnet i sjön stiger följer vi vattennivån och reglerar tappningen av vattnet därefter. Nu har det kommit så mycket vatten att den tappning vi gör vid kraftstationen inte alls räcker till. Situationen är ytterst ovanligt och händer var 25-50 år. Nedströms har vi inte alls samma problem.

Det är jättetråkigt för de bybor som har tagit skada av det här men vi hoppas att de förstår med den här förklaringen att vi har gjort vad vi kunnat.

Vi bjuder gärna in alla ortsbor i Aspbacken till oss för att de ska få en förståelse hur det fungerar och se att vi har gjort vad vi kunnat i den här situationen.

Håkan Roos, informationschef Jämtkraft

J Nu har det kommit så mycket vatten att den tappning vi gör vid kraftstationen inte alls räcker till.

Håkan Roos

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel