Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför skrev Kartellen "hotlåten" mot SD

"Svarta duvor & vissna liljor" skapade kontrovers som nådde hela vägen till riksdagen.

Kartellen kan med fog kallas Sveriges mest skandalomsusade grupp. Från sin debut 2011 har gruppen följts av rubriker om droger, våld och tung kriminalitet.

Med Jason "Timbuktu" Diakité som gäst väckte "Svarta duvor & vita liljor" en debatt som fick eko i Sveriges riksdag.

I låten meddelar Kartellens frontfigur Sebastian "Sebbe Staxx" Stakset att han skulle ha slagit de tre SD-politikerna medvetslösa om han varit med under den omskrivna järnrörsskandalen på Kungsgatan i Stockholm.

Timbuktu i sin tur rappar om SD:s partiledare med raden "dunka Jimmie gul och blå och hissa i en flaggstång".

Sverigedemokraterna svarade med att uppmana politiker i alla partier att bojkotta en ceremoni i riksdagen där Timbuktu skall få motta det pris han tilldelades av den antirasistiska Fem i tolv-rörelsen förra året.

– Det här är det bästa tänkbara och det var så klart det här jag hoppades på, att väcka debatten inför nästa val. Man måste göra sitt bästa för förhindra att SD blir vågmästare efter nästa val, säger Sebbe Staxx..

Hade ni inte kunnat göra det utan hot?

– Hade du ringt och frågat mig om det här då?

Faktum är att Sebbe Staxx har rätt. TT har tidigare tackat nej till att intervjua Kartellen, men skrivit flera texter om bråket kring "Svarta duvor & vissna liljor". Timbuktu har tackat nej till att kommentera låten, men Sebbe Staxx vill förklara varför han skrivit den.

– Anledningen till att jag känner att det rätt från min sida att legitimera de här hoten är att jag själv får utstå 15-20 mordhot från Sverigedemokrater varje dag. Jag är ingen människa du kan skrämma till tystnad, inte Jason heller. Vi känner att det räcker nu, säger han.

– Om svenskarna väljer att vara tysta kan landet hamna i händerna på ett rasistisk och fascistiskt parti och det får inte bli så.

Riskerar inte hoten att skapa mer hat och göra debatten än mer hätsk?

– Jo, men hur ofta hur hör du reportrarna stå ute i Rinkeby och intervjua de som bor där om Sverigedemokraterna? Stämningen har varit hätsk i åtta år nu och stämningen kommer inte att bli värre av att Kartellen steppar upp och säger att så här tycker vi i underklassen och i de utsatta områdena. Det här är vi och vi är så här arga.

Sebbe Stax kallar Kartellens senaste album "Ånger & kamp del 2" för en rakt igenom politisk skiva. Men plattan innehåller också låtar med personliga, självreflekterande texter. När TT ber Sebbe Staxx att berätta vilket spår på albumet som är viktigast för honom framhåller han "Älskade barn", en låt där han rappar om att lämna livet som kriminell och att växa in i rollen som småbarnspappa.

– Hela skivan är en helhet så det är olika låtar från dag till dag. I morse vaknade jag upp bredvid mina barn och lyssnade på "Älskade barn" och kom fram till att jag har blivit en bra pappa, trots allt, så i dag är den låten viktig för mig.

Samtidigt kan Sebbe Staxx inte släppa politiken, inte ens när han pratar om sina barn.

– Man måste vara en pappa som står upp för vad som är rätt och fel och det är därför jag kör mot SD. Jag tycker att de har fel och någon måste ta den kampen.

Carl Cato/TT

carl.cato@tt.se