Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ska vi odla fisk i länet

Röding från Landösjön var en huvudrätt på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopsmiddag och det var ingen slump.

De rena jämtländska vattnen kan producera odlad fisk av högsta kvalitet, mat som platsar på en kunglig fest.

Jag har på regeringens uppdrag utrett vattenbrukets möjligheter i Sverige. Tillsammans med duktiga sekreterare och en kompetent expertgrupp utarbetade jag förslagen i "Det växande vattenbrukslandet" (SOU 2009:26). Utredningen visar att odling av fisk, främst röding, i de reglerade näringsfattiga vattnen i norr har goda förutsättningar att utvecklas. Här kan mat av hög kvalitet produceras på ett miljömässigt sätt och samtidigt skapa nya jobb i glesbygd.

Svensk Fjällröding i Landön levererade rödingen till Stockholms Slott, men även andra vattenbruksföretag växer i inlandet. Umlax i Malgomaj och Vattufisk i Ströms Vattudal är två intressanta exempel. Eftersom det finns en marknad för dessa fina fiskar finns det plats för fler vattenbruksföretag.

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) beräknar att det finns utrymme för att producera 50 000 ton fisk i inlandet. Eftersom de här vattnen på grund av regleringen är näringsfattigare än normalt innebär ett visst tillskott av näring från fiskodling närmast en restaureringsåtgärd.

Om vi ska äta fisk och skaldjur som i dag krävs en kraftig ökning av vattenbruket om inte världshaven ska fiskas ut. Det var en slutsats vi drog i utredningen och då bör Sverige med sina många sjöar, vattendrag och långa havskust självfallet bidra.

En flaskhals är att det krävs en hel del foderfisk till fiskfodret. För närvarande pågår emellertid framgångsrika försök vid Vattenbrukscentrum Norr i Kälarne att ersätta fiskmjöl med musselmjöl och/eller mjöl från en sorts svampar, zygomyceter, som kan odlas på avfallsvatten från pappersindustrin.

Det finns därför goda förhoppningar om ett nytt foder där mussel- och svampmjöl snart kan ersätta större delen av fiskmjölet. Om musslor, som odlas i Östersjön för att minska övergödningen, även kan användas till fiskfoder får vi ett kretslopp inom vattenbruket. En redan miljövänlig matproduktion blir ännu mer hållbar.

Utbildning är viktig för en bransch som vattenbruket. Det glädjande stora intresset för den nya yrkeshögskoleutbildning som Jämtlands Institut för Landsbygdsutveckling (Jilu) drar igång i höst är därför mycket positivt Fler kunniga fiskodlare med odlarkörkort kan hjälpa till att lyfta inlandet.

Mycket återstår dock att göra. Det gäller exempelvis att ge vattenbruksnäringen bättre förutsättningar när det gäller kapitalförsörjning och minskad byråkrati. Jag ser fiskodling som en viktig del i förverkligandet av Matlandet Sverige och vill medverka till att stärka denna framtidsbransch.

Håkan Larsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel