Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ska vi ha Hälsoval Jämtland

Genom vårdvalet flyttar vi makt från politiker till invånare. Rätten att välja hälsocentral lagfästs. Dessutom ska också resurserna följa det val medborgaren gör.

Annons

Landstingen ska inte kunna stoppa den som vill öppna en privat hälsocentral. Många entreprenörer gör att konkurrensen om patienten ökar. Det blir konkurrens med kvalitet, öppna dörrar och gott bemötande. Att ge makten till patienten är självklart för oss. Det är centerpolitik i praktiken.

Socialdemokratiska lands - tingsledamöter har undertecknat insändare där man utpekar Centerpartiet i allmänhet och mig i synnerhet som ensidiga ivrare av privata företag i vården.

Från min och Centerpartiets sida har vi hela tiden eftersträvat att utformningen av Hälsoval Jämtlands län skall ha tydliga socioekonomiska hänsynstaganden, ett starkt glesbygdsperspektiv samt låga trösklar för att möjliggöra för småföretagande. Och visst finns det delar där Centerpartiet och de övriga allianspartierna önskat andra lösningar eller gått längre, än den modell som råder just nu i landstinget.

De regelförändringar som jag föreslagit innebär att man gör en omlistning efter tre månader om en ny hälsocentral etablerar sig. De som inte gjort ett aktivt val inom det geografiska området listas då hos den nya hälsocentralen. Ingen dramatisk förändring utan mycket snarlikt den princip som hittills rått i vårt landsting.

Skillnaden är nu att ingen kan bli nekad att få byta hälsocentral – få beskedet att det är fullt eller vi har väntelista! Nu finns vårdvalet på riktigt! Din rätt som patient är mycket starkare!

Vi vet att det finns läkare och företagare i glesbygd i Jämtland som inget hellre vill än att etablera sig i sin hemort. Och som också har kompetens och folks förtroende.

Låt oss se till att de kan etablera sig! Med fler läkare och företagare runt om i bygderna ökar tillgängligheten i vården. Det tjänar vi alla på. Fler utförare inom vården kommer dessutom att behövas i glesbygden, men en åldrande befolkning. Jag tror att Hälsoval Jämtland leder till att fler vågar satsa och förverkliga sina drömmar, Nya närvården i Hoting är bara det första exemplet.

Marianne Larm-Svensson (C)Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel