Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför river jag upp arenabeslutet

Vinner jag väljarnas förtroende i valet lovar jag öppna upp frågan om arenans placering.

Annons

Beslutet om att placera en ny arena på Stadsdel n orr föregicks av en process som saknade många delar, ingen medborgardialog, inga ordentliga driftskalkyler, ingen öppenhet I dialogen mellan Annsofie Andersson (S) och intressenterna bakom Stadsdel norr.

Mitt förslag till placering av den nya arenan var att isytor, gymnastik och evenemangsarenan placerades på slakteritomten, en ombyggnad av Sporthallen för basketen och en konstfrusen bandyplan på Odenvallen.

Många människor har både före och efter arenabeslutet pekat på att placeringen av arenan på Stadsdel norr inte är lämplig ur flera aspekter. Skoleleverna har inte möjlighet att nyttja arenan dagtid på grund av för långa avstånd, handelspolicyn medger inte affärsverksamhet i anslutning till en arena på Stadsdel norr, en evenemangsarena bör vara nära och tillgänglig – en mötesplats för idrott, kultur och näringsliv,

Just placeringen av arenan ur evenemangssynpunkt har inte diskuterats i tillräcklig grad anser jag. En evenemangsarena ska byggas inte bara utifrån idrottarnas behov utan även för publikens. En publikarena för fansen som hejar fram sitt lag, för östersundarna som går på konsert, en arena med konferensmöjligheter för företag, föreningar och organisationer.

Näringslivet ska kunna ha kundträffar, personalaktiviteter och representation ievenemangsarenan, med trevligt centralt läge, där du enkelt går vidare till nästa möte eller aktivitet. Det ska finnas möjligheter till kommersiell verksamhet, såsom exempelvis sportaffärer och restauranger i anslutning till arenan.

Jämtkraft Arena var tänkt som en event- och idrottsarena. Sedan bygget stod färdigt har inte mer än en handfull evenemang hållits där. Sommartid är det på Stortorget många väljer att lägga events, det är där människorna är.

Låt oss inte göra om det misstaget en gång till. En placering av en ny arena på Stadsdel Norr har inte de bästa förutsättningarna för evenemang.

Mitt besked till väljarna är att vi ska säkerställa att gymnastiken får en anläggning med möjlighet att ha redskapen framme, hockeyn ska ha isytor som är bra för hockeyns utövare, basketen ska ha en bättre matcharena och bandyn en konstfrusen plan. Det ska också finnas en publikarena för cirka 3 000 åskådare där evenemang kan hållas. Det vill säga innehållet är detsamma som i nu liggande beslut.

Var en sådan arena ska placeras är jag beredd att ompröva om jag vinner valet. Det betyder att alla möjliga lokaliseringsalternativ ska finnas med vid val av placering av arenan. Den nya arenan ska vara klar under 2012.

Carina Zetterström (C)

Oppositionsråd, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel