Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför prövas Ghaders fall igen

Migrationsverket prövar Ghader Ghalameres fall på nytt, efter den nya möjliga hotbilden mot honom.

Annons

Under tisdagen fick Ghader Ghalamere besked om att hans sak ska prövas på nytt av Migrationsverket, och han släpptes ur förvaret i Gävle. Detta samtidigt som en demonstration genomfördes i Östersund, där hundratals uttryckte sitt stöd för Ghader och hans familj.

Anette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket, förklarar varför myndigheten prövar Ghader Ghalameres sak återigen.

– Eftersom det är nya omständigheter jämfört med tidigare måste vi utreda ifall han är i behov av skydd, säger Bäcklund.

Enligt henne är det inte protestaktioner och demonstrationer som gjort sitt för att Ghaders utvisning ska utredas på nytt. Snarare handlar det om det faktum att han utger sig för att ha varit verksam politiskt, i kombination med andras uppgifter om detta och den mediala uppmärksamhet som blivit konsekvensen av allt detta.

– Det kan innebära att han är i behov av skydd nu, vilket vi bedömde att han inte var tidigare, säger Bäcklund.

– Nu måste vi utreda närmare ifall han är i behov av skydd från en regim som vi vet har både förmåga och intresse av att bevaka kritiska verksamheter.

När får Ghader Ghalamere besked från er?

– Det är svårt att säga hur lång tid utredningen kommer att ta, säger Bäcklund.

Hur rimligt är det att han utvisas efter allt som hänt?

– Det kan jag inte svara på, säger Anette Bäcklund.

Parvaneh Hosseini, Ghaders styvdotter, kunde nås på onsdagsförmiddagen.

– Vi kommer hem till Östersund i dag, säger Parvaneh.

– Vi vet inte vad som kommer att hända nu, men om det kommer ett beslut om utvisning igen kommer vi att stoppa det som vi har gjort tidigare.

Parvaneh förklarar att familjen ska försöka återgå till vardagen och koppla bort tankar på utvisning men att det inte är så lätt.

– Det har varit många sena nätter och mycket som hänt, säger hon.

Hur känns det att behöva leva i ovisshet fram till Migrationsverkets beslut?

– Vi har levt i ovisshet i fem år nu, så det kommer att gå bra i några månader till, säger Parvaneh Hosseini.