Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför överklagas inte våldtäktsdomen

Tre män friades från åtalet om att ha våldtagit en ung kvinna i Östersund i januari.

Åklagaren Märtha Warg kommer inte att överklaga domen.

– Jag förmådde inte bevisa att det skett ett övergrepp, säger hon.

De tre män som misstänktes för grov våldtäkt av en kvinna i en lägenhetsfest i januari friades på tisdagen av Östersunds tingsrätt.

Nu kommenterar åklagare Märtha Warg för första gången domen.

– Jag kommer inte att klaga på den. Det kommer jag inte att göra. Det var ett väldigt svårt bevisläge. Jag förmådde inte bevisa att det skett ett övergrepp, säger hon.

I domen framgår att sexet åtminstone från början var frivilligt från kvinnans sida och att det var hon som tog initiativ till sexet. Det är uppgifter som kvinnan själv lämnat under rättegången. Enligt de tre männen så var det kvinnan som med våld drog ner en av männens gylf.

Enligt rättegångsbalken ska en åklagare bara väcka åtal om denne tror att går att förvänta sig en fällande dom.

Hur kommer det sig att du tog det här fallet till rättegång?

– Därför att det såg lite annorlunda ut under förundersökningen än vad det visade sig under förhandlingen (rättegången). Eftersom det var så att de misstänkta ljög i ett inledande skede av förundersökningen. De medgav till exempel inte ens att de varit på plats. Det hade varit tjänstefel att inte väcka åtal, säger Märtha Warg.

Två av männen döms för ringa narkotikabrott då de hade halter av cannabis i blodet.