Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ökar intresset för fjällvandring

Flera fjällanläggningar i länet har märkt av ett ökat intresse för vandring i sommar. Trenden kan bero på en ökad hälso- och miljömedvetenhet hos turisterna. Det anser Mats Forslund, vd för Jämtland Härjedalen Turism.

Jämtland Härjedalen Turism (JHT) är en samverkansförening för turismbranschen i länet. En av JHT:s viktigaste uppgifter är att få fler turister till länet på sommaren. Därför ser de förstås mycket positivt på att fjällvandringen lockar alltfler människor till länets fjälltrakter.

– Det är jättekul. Den här ökningen som vi ser nu har pågått i fyra-fem år, säger Mats Forslund.

En anledning till att fler väljer fjällvandring kan vara att folk i allmänhet vill vara ute och röra på sig mer, och göra något aktivt på semestern. Mats Forslund anser också att en ökad miljömedvetenhet ligger bakom fjällvandringens ökade popularitet.

– Det har en stor betydelse, det är jag övertygad om. Jag tror det har att göra med att man blir intresserad av saker som verkar miljövänliga, det känns rätt, säger han.

Mats Forslund framhåller också att STF-anläggningarna i flera år har gjort ett bra jobb med att locka nya grupper av turister. Förr, menar han, fanns det en uppfattning om att fjällvandrare var sådana som bar tunga ryggsäckar och gick väldigt långa sträckor varje dag. Men i dag är budskapet från fjällstationerna snarare "kom som du är". Det finns fler barnaktiviteter och bättre service för nybörjare, till exempel i Åre där man i sommar har invigt 20 nymärkta, lättillgängliga leder på och runt Åreskutan.