Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ökade Sverigedemokraterna

Valresultatet blev omvälvande, men inte helt överraskande. Alliansen, som skött Sverige på ett bra sätt genom tuffa tider fick se sig besegrade. Dock icke av de rödgröna. De är inga segrare. De råkade få några mer procent än Alliansen. Deras valresultat skilde sig obetydligt från föregående vals resultat. Således inte bättre än när de sist förlorade.

Det omvälvande segerresultatet stod SD för genom att erövra nära 13 procent av rösterna. Den som står vid sidan om den partipolitiska intressesfären kan därmed dra en slutsats att SD har till folket framfört och fått sympati för synpunkter, som alla övriga partier totalt missat.

Hur har man lyckats göra en sådan blunder? Har inte fotfolket i de olika partierna rapporterat upp i hierarkin om vad som pågått i diskussionerna ute bland väljarna och vad folkviljan var? Eller har man inte lyssnat? Tydligen inte. I stället har man försökt utesluta, immobilsera och kritisera SD och därmed diskvalificera deras väljare. Media har massivt dragit sina strån till stacken.

Demokrati betyder folkstyre. Dvs. folket skall ha ett avgörande inflytande på hur landet skall styras. All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Demokratin ar grundlagsskyddad. Att nå konsensus över alla politiska ideologier och partiprogram är naturligtvis omöjligt. Däremot är det möjligt att hysa respekt för samtliga nedlagda röster i ett allmänt val. Detta borde vara bättre än att utesluta allt samarbete med ett valt riksdagsparti. Mobbning är avskaffad i svenska skolor men på den politiska arenan är det tydligen tillåtet att mobba ut de som kan tänkas ha en avvikande åsikt. Att negligera och stöta bort en del väljare är föga demokratisk och högst omoraliskt. Att inte visa hänsyn till ett valresultat är respektlöst mot de demokratiska principerna och en diskvalificering av mogna människors användande av sin rösträtt..

Det är tveksamt om Stefan Löfven kan bilda en stark regering med nuvarande politiska konstellation. Tiden får utvisa ett resultat. Att regera och genomföra socialdemokratisk politik lär bli extremt svårt. Hans tänkta samarbetspartners står för långt ifrån varandra i ett flertal viktiga partipolitiska frågor. Alla kompromisser slätar ut den politik, som var och en lovat. Vad blir resultatet? Ja inte lär det bli socialdemokrati – eller vänsterpolitik – eller miljöpartipolitik - eller folkparti/centerpolitik. Kanske en blandning av något som brukar kallas politisk sörja. Var det en sådan regering majoriteten ville ha? Knappast.

Valresultatet gav ett mycket tydligt besked till samtliga partier. Alla har missat att ta upp en viktig fråga på sin politiska agenda.

Samtliga partier borde nu sätta sig ner och kritiskt fundera på vad svenska folket egentligen vill. Även om man väljer att isolera SD så är det otvetydigt så att migrations- och integrationspolitikens inriktning behöver ses över. Fredrik Reinfeldts Öppna hjärtan-resonemang slog dessvärre inte bra. SD:s politik behöver inte anammas, men frågan måste komma upp på den politiska dagordningen bland alla andra övriga partier. Det räcker med att man tillåts att debattera och framföra åsikter i ämnet. Vilket inte varit tillåtet hittills. Öppenhet och transparens borde bli framtidens ledord hos samtliga partier. Hade man gjort så innan valet så hade SD inte fått det antal röster, som man nu fick. Det hade det politiska parti fått, som släppt debatten fri och vågat lyssna på sina gräsrötter. Då hade vi haft en bättre parlamentarisk situation i vårt land. Kanske också sluppit ett eventuellt kommande nyval!

Det jag skriver är inget stöd för SD:s politik utan ett inlägg i hur ett valresultat borde beaktas och hanteras. Sverige behöver ingen ny regering. Den gamla var bra nog. Däremot behöver Sverige en ny politisk inriktning och agenda, som bättre stämmer överens med den folkvilja, som visades i söndags..

Jag beklagar att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg väljer att överge det sargade skeppet. Det liknar Costa Concordia. De borde stannat kvar och hjälpt till att ro skutan i land. Den siste som lämnar skeppet är befälhavaren.

Nils-Gunnar Berg, moderat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel