Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför nej till euro

Svenska folket röstade nej till euron och handlar därför med kronor. Det många inte känner till det är att Sverige - till skillnad från Danmark och Storbritannien - inte har något formellt undantag från att införa euron.

Det är något många partier gärna undviker att prata om, eftersom man faktiskt strävar efter ett byte av valuta.

Stefan Löfven, som kampanjade för införandet av euro, uttalade sig under 2012 till Dagens Arbete och uppgav då att han är positiv till att byta ut den svenska kronan. Han är inte ensam bland Socialdemokraterna.

Flera namn på Socialdemokraternas lista till EP-valet är också för att införa euron. Andranamnet, Olle Ludvigsson, svarar exempelvis på SVT:s valkompass att han har en positiv grundsyn på euron.

Socialdemokraterna för aktivt väljarna bakom ljuset genom att inte uttala sig om euron och det innebär att Sverige riskerar att långsamt glida in i eurosamarbetet.

Det är någonting som Centerpartiet inte kan låta ske i utan en omfattande debatt. Centerpartiet var mot euron 2003 när folkomröstningen avgjordes. Det är en uppfattning vi hållit fast vid sedan dess och som vi även i framtiden kommer att strida för.

Centerpartiet är i dagsläget den i särklass säkraste garanten för att behålla den svenska kronan, eftersom vi är starkt emot ökad ekonomisk centralisering till Bryssel.

En röst på Centerpartiet är en röst mot euron.

Per Åsling (C)

riksdagsledamot

Eva-Lena Blom (C)

kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel