Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kommer tusentals julkort aldrig fram med posten

Många har skickat julkort, även i år. Men en del kommer inte fram. Varje år försvinner nämligen minst 50 000 på vägen.

– Om man tittar på de julkort som aldrig kommer fram så handlar det om 40-50 000 stycken, säger Helene Rosang, chef på enheten för saknade brev på Post- och telestyrelsen (PTS).

Personalen där arkiverar varje år alla de brev som av någon anledning inte når fram till rätt mottagare.

– Den vanligaste anledningen är att man inte har rätt adress. Ibland har den sökta personen flyttat. Plus att folk sällan har avsändare på breven till skillnad från förr.

Sannolikt är mörkertalet dessutom stort. PTS tar bara emot julkort som ligger i kuvert. Alla julkort utan kuvert som inte kan levereras stannar hos postoperatörerna ett tag, innan de förstörs.

Antalet fysiska julkort som skickas sjunker varje år – men från höga nivåer. Förra året skickades 24,3 miljoner julkort. Hur det blir i år går inte att veta säkert.

– Men 23 miljoner i år borde väl vara en gissning, säger Maria Ibsén på Postnords pressavdelning.

Julen handlar som bekant om att ge – men trots det verkar de flesta vara inställda på att få. Enligt Postnord säger 78 procent av svenskarna att de vill ha julhälsningar i postlådan, men bara 68 procent planerar att skicka en.

Läs mer:

Se och läs om vinnarna alla fina bidrag i LT:s julkortstävling 2015

Stjärnglans på julfrimärken