Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kollektivt

Annons

Fler och fler arbetsgivare/arbetsgivarorganisationer vill inte teckna kollektivavtal med de fackliga organisationerna. Varför? Jo, för i Sverige har vi ingen lag som reglerar lägsta löner och inget tvång att exempelvis betala in tjänstepension. Det är kollektivavtalet som reglerar detta. Att många är med i facket är en förutsättning för det ställer större krav på arbetsgivaren att teckna kollektivavtal.

De arbetssökande/anställda ska inte behöva bjuda under varandra för att få ett arbete. Arbetsgivarna ska inte kunna spela ut arbetstagarna mot varandra.

Kollektivavtal är en chans att få bort oseriösa företag för när många arbetsgivare omfattas av kollektivavtal förhindrar det lönedumpning och man behöver inte sälja sig genom att bjuda under varandra för att få jobba. Konkurens om jobben är det ändå, men med kollektivavtal blir det en sund konkurens på lika villkor.

Kollektivavtal ger en trygghet både för arbetsgivare och arbetstagare. Tryggheten för arbetsgivarna under avtalstiden är det arbetsfred och arbetstagarnas trygghet är att avtalet reglerar löner, anställningar, övertid, semester, sjuklön, uppsägningar, turordningar, pensioner och mycket mer.

Kollektivavtal är en viktig del av ordning och reda på arbetsmarknaden och en förutsättning för kollektivavtal är att vi är många som är medlem i facket så vi kan sätta press på arbetsgivare så alla får schyssta avtal.

LO Facken Medelpad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel