Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför hotade han LT:s reportrar

Mannen som misstänks för att ha skickat hotbrev till två LT-reportrar det senaste året var i tingsrätten på torsdagen.

Han erkände allt.

– Varje gång jag skickat har jag ångrat mig till och med funderat på att bryta upp postlådorna, sade den misstänkte.

Annons

På torsdagen var det rättegång i det fall där en man i 25-årsåldern från Jämtland har skickat brev med hotelser till olika personer i Östersund och i Umeå. Två av de drabbade är journalister på LT.

I ett par fall har breven innehållit kadaver efter råttor eller fiskhuvuden.

Meningen var att rättegången skulle avslutas samma dag. Men på grund av att utredningen om mannens psykiska hälsa dröjer skjuts avslutningen upp till onsdag 5 mars.

Åklagare Mikael Bäckström hade en relativt enkel uppgift i att bevisa att den misstänkte skickat breven – förutom att han erkänner samtliga hot så finns det även DNA- och fingeravtryck i ett par fall.

Den besvärliga knäckfrågan blev i stället att försöka få ett svar på varför mannen skickat hotbreven. I bland till synes alldagliga händelser ledde till allvarliga dödshot.

I ett fall så hade en kvinna fått ett paket med röd färg inuti hemskickat.

Det stod också "Din hund ska bli köttfärs i en lasagne" .

Hon berättade i rätten hur hon under lång tid varit rädd för att gå ut med hunden och ibland gått och gömt sig när det kommit en bil som saktat ner. Någon aning varför hon fått hotbrev hade hon inte.

Sedan blev det mannens tur att berätta.

– Jag var och tankade och så tyckte jag att hon var sträv och snäsig mot mig, sade han.

– När jag hör att hon gått och varit rädd så klart att det tynger mitt hjärta, sade den misstänkte om kvinnans skräck.

Ungefär samma procedur upprepade sig för flera av de hotade personerna. De två reportrarna på LT har han hotat för att han retat sig på hur de skriver i tidningen.

– De (journalisterna) säger att de är öppen för kritik. Men när man skriver och undrar om särskrivningar och så så svarar de inte. Då blir det en fnurra på tråden som bara växer, sade den misstänkte.

Även politikern Nisse Sandqvist (V) har fått hotbrev och ett kadaver efter en råtta eller mus. Han berättade vid rättegången hur hans liv påverkats av hoten. Hur han blivit orolig.

Hoten mot Sandqvist har inte med politik att göra enligt den misstänkte.

– Nej det har det inte. Som allmogen verkar tro.

Han har själv svårt att förklara varför det spårat ur så till den grad att han börjat skicka hotbrev. Enligt honom så sker alltid brevskrivandet när han druckit mycket sprit och sitter ensam.

– Det är klart jag känner mig vredgad. Man har någon sorts hämndbegär för någon oförätt som man blivit utsatt för. Men det finns ju inte någon oförätt begången, säger han.

Bara i ett fall har mannen en relation till den som han hotat. Det är en före detta kamrats syster som fått ett paket med en död mus eller råtta.

– Det här föll sig i samband med de andra (breven). Mycket olyckligt att hon fått det. Det var meningen att det skulle till hennes brorsa, sade mannen.

Som skäl uppgav den misstänkte att han var missnöjd med vänskapen med den före detta kamraten.

– Jag tycker att det har varit ensidigt. Att han bara kommer till mig när han vill ha något. Hans store dumme kompis... Det är tråkigt att en vänskap ska gå så här. Vi var som ler och långhalm.

Till samtliga brottsoffer försäkrade mannen att han inte planerar att fortsätta.

– Jag vet att det inte är värt så mycket vad jag sitter här och lovar. Men de behöver inte vara oroliga. Efter att jag avtjänat påföljd för det här så tänker jag förmodligen flytta från länet.

Mannen är fortsatt häktad.