Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför etableringskoordinatorer

2010 trädde etableringslagen i kraft vilket innebar att Arbetsförmedlingen övertog ansvaret för nyanlända från kommunerna. En reform byggd på ett samarbete mellan kommunen och olika myndigheter som Migrationsverket, Skatteverket och Försäkringskassan för att underlätta för den nyanlända att hitta arbete, bostad, barnomsorg, utbildning och försörjning.

Annons

Syftet var att påskynda och underlätta nyanländas etablering i arbetslivet.

Från Arbetsförmedlingens sida kände man lokalt att det behövdes bli fler praktikplatser. Därför samarbetar Arbetsförmedlingen från och med januari 2014 nära med varje kommun i länet genom etableringskoordinatorer. De åtta koordinatorerna i länets kommuner har som främsta syfte att ordna fram praktikplatser åt nyanlända.

Arbetsförmedlingen finansierar projektet det första året med målet att det ska kunna implementeras i kommunens ordinarie verksamhet därefter.

Etableringskoordinatorer finns just nu i båda Jämtland och Ådalen som en del av projektet.

Etableringskoordinatorerna är en nyckelperson för att få tillgång till platser inom kommunen. Platser inom arbetspraktik/arbetsträning men också validerande platser där den sökande har möjlighet att få sina erfarenheter från hemlandet kartlagda.

Arbetet har kommit igång bra och många är redan nu ute i en aktivitet. I vissa fall har det också redan nu lett till ett arbete i form av instegsjobb.

Anders Söderman, sektionschef på Arbetsförmedlingen,

vad kan du säga om kompetensen som kommer till Af? Och hur är det med efterfrågan i Östersund?

"Det finns absolut en efterfrågan som jag ser det. 2013 gick drygt 100 personer ut i arbete eller studier i Östersund. Kompetensen hos de nyanlända är bred. Det går inte att peka på någon speciell bransch eller inriktning."

Källa: Arbetsförmedlingen Östersund