Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför dröjer beskedet om Bergwalls flytt till länet

Säters besked till förvaltningsrätten är att Sture Bergwall kan slussas ut i en kommun i Jämtlands län.

Nu återstår bara yttrande från åklagare och Bergwalls försvarare Thomas Olsson.

Sedan tidigare är det känt att Sture Bergwall – tidigare känd som Thomas Quick – velat flytta till länet efter sin tid på Säters rättpsykiatriska klinik.

Nu ser det ut att bli verklighet.

Säter har sammanställt en vårdplan tillsammans med den kommun i länet som Bergwall vill flytta till.

Vårdplanen har skickats in till förvaltningsrätten i Falun som är den instans som beslutar om vården av Bergwall. De har i sin tur skickat ut vårdplanen till åklagaren Fredrik Skoglund och Sture Bergwalls försvarare Thomas Olsson för eventuella synpunkter.

– Tiden för deras yttrande går ut på måndag. Sedan kan vi fatta beslut, säger Johan Montelius, domstolschef på förvaltningsrätten i Falun.

I vårdplanen har personal från Säter – under ledning av överläkare Vladislav Ruchkin – deltagit. Även chefsöverläkaren Sverker Svensson från Jämtlands läns landsting har varit med. Svensson har tidigare motsatt sig att Bergwall ska bosätta sig i länet.

Enligt Ruchkin har Bergwall börjat med frigång vid Säter och även varit på längre permissioner. Ruchkin gör en bedömning av återfallsrisken för Bergwall som tidigare haft bland annat missbruksproblem.

Ruchkin skriver:

"Man har också konstaterat sexuellt avvikande beteende (...) och en ganska omfattande missbruksproblematik och substansberoende. Dessa störningar har dock också minskat i sin grad, utan några tecken på eventuella försämringar sedan flera år tillbaka"

Bergwall har sedan flera år helt slutat med de tunga mediciner som han fick under "Thomas Quick-åren" då han erkände mord på löpande band runt om i Sverige och i Norge.

För åtta av morden dömdes han för att efter Hannes Råstams avslöjande helt frikännas i samtliga fall.

På grund av Bergwalls missbruksbakgrund föreslår Ruchkin provtagningar för alkohol och droger två gånger i veckan.

Ruchkin konstaterar i vårdplanen att Bergwall skött sig under flera år utan anmärkning och att han uppträtt oklanderligt mot Säters personal. Samtidigt lägger Ruchkin in en brasklapp.

"Patienten har under lång tid visat att han kan fungera utan att återfalla i brott och hans mående har varit stabilt. Då grundstörningen kvarstår krävs ett effektivt riskhanterande".